2024. március 29. - Auguszta

Az MSZP az álláskeresők pénzéért aggódik

Ha az álláskeresési járadékra 2-3 hónapot kell várni, akkor a miniszteri fizetések utalása is csússzon ennyit! - írja csütörtöki közleményében az MSZP.
2020. október 1. csütörtök 14:08 - HírExtra

Komjáthi Imre közleménye:

"Az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt tömegek veszítették el a munkájukat, ami miatt létfontosságú számukra, hogy minél hamarabb megkapják az álláskeresési járadékot, de a lassú ügyintézés miatt rengetegen maradtak segítség nélkül 2-3 hónapon keresztül úgy, hogy közben elszabadultak az élelmiszerárak, drágább lett a megélhetés.

A hivatali ügyintézők túlterheltek, kevesen vannak és nem bírják a megfeszített munkát, ami miatt a fizetés nélkül maradt emberek hónapokig nem jutnak hozzá az álláskeresési járadékhoz. Ez pedig egyértelműen az Orbán-kormány bűne, ugyanis az elmúlt években folyamatosan utcára tette azokat a közszolgákat, akik az érdemi munkát végzik, miközben az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma rekordokat dönt.

Talán nagyobb figyelmet kapna a munkanélküliek problémája a kormány tagjai körében, ha a milliós havi fizetésük is annyit késne, mint az állás nélküliek jogos járandósága. Ha az álláskeresési járadékra 2-3 hónapot kell várni, akkor a miniszteri fizetések utalása is csússzon ennyit! Ebben az esetben valószínűleg már képesek lennének felgyorsítani az ügyintézést.

Hiába jelentette ki Orbán Viktor, hogy a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája ugyanis a számok azt mutatják, hogy rengetegen továbbra sem tudtak elhelyezkedni. Az MNB várakozásai szerint pedig még rosszabb lesz a helyzet, mivel újabb százezres kirúgási hullám fog végig söpörni az országon, ha a kormány nem lép végre valamit érdemben a munkahelyek védelmében.

Az MSZP már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, továbbá a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek azonnali segítséget kell nyújtani.

Gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint. Követeljük a 80%-os bértámogatást! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra.

Mindezek mellett pedig itt az ideje az állami vízfej leeresztésének! Kevesebb államtitkárral és helyettes államtitkárral rengeteg pénzt lehetne átcsoportosítani, ami hozzájárulhatna ahhoz, hogy végre elegen dolgozzanak a közigazgatás azon területein, ahol most égető hiány mutatkozik. Továbbá meg kell szüntetni a különböző mondvacsinált miniszterelnöki és miniszteri biztos pozíciókat, amelyek csupán egyszerű kifizetőhelyként működnek!"

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását