2024. március 2. - Lujza

Hibás a kormány energiapolitikája?

A magyar naperőművek több áramot termeltek augusztus közepén, mint a Paksi Atomerőmű. A Párbeszéd szerint már tények bizonyítják, hogy hibás az Orbán-kormány energiakoncepciója: a jövő nem a megbízhatatlan és drága atomenergia, hanem a zöld, biztonságos és egyre olcsóbb zöldenergia - írja a Párbeszéd.
2020. szeptember 9. szerda 11:54 - HírExtra

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP képviselőjének közleménye:

"Ideje, hogy a kormány is a realitásokhoz igazítsa az elképzeléseit.

Idén augusztus közepén több áram került a hazai hálózatba a magyarországi naperőművekből, mint Paksról. Az eset olyan energetikai fordulópontot jelez, amely az Orbán-kormány akarata ellenére, az energiaszektor törvényszerűségei miatt következett be: a napenergia egyre olcsóbb és hatékonyabb, az atomenergia viszont folyamatosan drágul, és a megbízhatóságával is gondok vannak. 

A Paksi Atomerőmű az üzemidőhosszabbítást megelőző felújítások ellenére műszaki hibák sorával küzd, a rendelkezésre állása a legutóbbi időszakban már csak 66 százalékos volt – ezen sem az atompárti kormányzati akarat, sem a Paksra költött közpénzmilliárdok nem tudtak változtatni. A zöldenergia viszont annak ellenére töretlenül fejlődik, hogy Orbánék ott gáncsolják, ahol érik. 

Bár a Fidesz 2010-ben a zöldenergia adminisztratív korlátainak eltörlését ígérte, azóta ehelyett bevezette a napelem- és a hőszivattyúadót, a szélerőművek építését pedig betiltotta. Egyetlen másik EU-tagállamban sem létezik ennyi bürokratikus és pénzügyi akadály a tiszta energiatermelése előtt.

A Párbeszéd szerint most a valóság bebizonyította, hogy az orbáni irány zsákutca, azonnali fordulatra van szükség. A zöldpárt közelmúltban benyújtott és a Fidesz által leszavazott javaslatait újra elő kell venni: itt az ideje a szélerőmű-tilalom feloldásának, a napelemadó és az „elosztói teljesítménydíj” nevű másik zöldenergia-sarc eltörlésének, a napelemek áfakedvezményének. 

Az egyre irracionálisabb, orosz érdekű paksi bővítésre szánt ezermilliárdokból országos zöldenergia- és energiahatékonysági programot kell indítani magyar munkahelyeket teremtve, a magyar lakásállomány korszerűsítését támogatva, a magyar családokat segítve. Ez lenne az igazi patrióta gazdaság- és energiapolitika a hazai adófizetők pénzének Oroszországba küldése helyett."


 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását