2024. április 25. - Márk

Nukleáris fegyverkezés jön?

A nukleáris stratégiai fegyverek csökkentéséről kötött amerikai-orosz szerződés közelgő lejárta, és meghosszabbításának bizonytalansága közepette két orosz vezető katona közös elemzést tett közzé arról, hogy milyen következménnyel járhat a szerződés meg nem újítása.
2020. augusztus 7. péntek 11:09 - HírExtra

A Krasznaja Zvezdában megjelent elemzés szerint ellenőrizhetetlenné válnék a stratégiai fegyverkezés, és katasztrofális következményekkel járhatna a globális biztonságra nézve.
     
Andrej Sterlin vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők általános vezérigazgatósága műveleti főigazgatóságának vezetője, és Alekszander Krjapin, az orosz katonai akadémia stratégiai kutatóközpontjának vezető kutatója szerint "Ha az új START-szerződést nem hosszabbítják meg, a katonai-politikai helyzet jelentősen bonyolultabbá válik, mivel korlátozó szerződéses normák hiányában az Egyesült Államok ellenőrizetlenül építheti stratégiai fegyvereit. Hangsúlyozzuk, hogy ez egy rendkívül veszélyes út, mert a béke megint borotvaélen fog táncolni, mint történt a 20. század második felében, és újból globális nukleáris katasztrófa fog fenyegetni”.
     
A két hadászati elemző úgy véli, hogy a 2010. április 8-án kötött, és 2021. február 5-én lejáró egyezmény, továbbá a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról 1968-ban kötött szerződés felmondása esetén világszerte atomfegyverkezési versengés veheti kezdetét és növekedhet azoknak az országoknak a száma, amelyek atomfegyverhez jutnak.
      
Hangsúlyozzák: a 2021-ben lejáró Új START, valamint az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezmény (NPT) a nemzetközi biztonság két fő pillérének számít, érvénytelenné válásuk miatt veszélybe kerülne a béke.
     
A Magyar Békekör megjegyezte: az ÚJ START szerződést az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását szolgáló egyezmény mellett viszont kitart. Az Új START esetleges meghosszabbításáról tárgyalások folynak Bécsben. Pompeo amerikai külügyminiszter szerint haladást értek el. Remélte, hogy a tárgyalásba bekapcsolódik Kína is. Kína 2020. július 8-án közölte, hogy „boldogan részt venne a tárgyaláson”, ha az Egyesült Államok a kínai szintre csökkentené nukleáris fegyverarzenálját.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását