2024. április 20. - Tivadar

Újrahasznosított anyagból tiszai kikötők

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával építettek kikötőket, hogy egyedi megoldással hasznosítsák a Tiszából gyűjtött hulladékot, illetve népszerűsítsék a Tisza és a partmenti települések látnivalóit. A kikötők Tiszakóród, Zsurk és Záhony Tisza partján épültek fel. A Zsurkon tartott átadón került sor a kikötők felavatására és forgalomba helyezésére.
2020. július 7. kedd 09:08 - HírExtra


A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig-, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyílnak átjárók. A szakemberek biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó, mini-pontonokat építettek fel Tiszakóród, Zsurk és Záhony közelében. A Lebegő Kikötőket rámpa köti össze a parttal, a fedélzeten elhelyezett tájékoztató táblákból pedig kiderül, milyen látnivalók és érdekességek várják a közelben a víz felől érkező túrázókat. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Tilki Attila országgyűlési képviselő, Pócsikné Vakula Ágnes, Zsurk polgármestere, Helmeczi László, Záhony polgármestere és Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója 2020. július 6-án ünnepélyes keretek között adták át a vízisport szerelmeseinek ezeket a vadonatúj létesítményeket.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki maga is napok óta a szervezőkkel, az ötletgazdákkal, valamint 12 gyermekkel együtt evez a folyón, ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy „a Tisza egyszerre gyönyörű és borzalmas vizuális élményt nyújt. Csodálatosak az érintetlen erdők, a bedőlt fák, a természeti környezet, ugyanakkor sajnos a Tisza úgy néz ki, mint egy szemétlefolyó. Folyamatosan tele van hulladékkal, többek között iszonyatos mennyiségű PET palackkal. Éppen ezért fantasztikus, hogy van ma egy csapat Magyarországon, akik a PET palackok gyűjtésében láttak fantáziát. Ezt 8 év után sikerült olyan szintre hozniuk, hogy emberek szabadságot vesznek ki a Tisza folyó takarításáért, miközben fergetegesen érzik magukat. Kormánybiztosként pedig nem csak azt látom feladatomnak, hogy az aktív életmódot hirdessem, hanem azt is, hogy a környezetvédelemért is tegyek.”

Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyag hulladékból speciális eljárással készültek el a préselt hulladéklemezek, majd a méretre vágott műanyag pallók.  A műanyag palackok kupakjait, a mosószeres flakonokat és üdítőitalos rekeszeket gyakran vegyes anyagokból gyártják, és ezeket csak megfelelő technológia alkalmazása mellett lehet szétválasztani. Az eljárás során szétválasztják a propilént és az etilént. Utóbbit aztán magas hőmérsékleten megolvasztják, és nagy nyomáson lemezzé préselik. Végül a kihűlt és megkeményedett, végleges formájukat elnyert lemezeket méretre vágják.

„Sajnos az ukrán oldalon a szeméttelepek túl közel vannak a folyóhoz, és magas vízszintnél a Tisza ezeket kimossa. Tehát szükség van olyan komplex programokra, egyéni kezdeményezésekre, melyek országhatáron átnyúlóan, akár saját, akár uniós forrásokat felhasználva tesznek valamit ennek elhárítására, felszámolására. Mivel azonban a legmodernebb technológiák – mint például a tavaly üzembe helyezett tiszai uszályok – sem képesek minden hulladékot felfogni, így szükség van az emberi erőre is. Ennek pedig az üzenetértéke a legfontosabb – elsősorban a fiatalok számára –, hiszen mindenki tehet azért, hogy védje a környezetét. Ezzel együtt pedig egy jó ötlettel, valamint a hulladékban rejlő nyersanyag hasznosításával fantasztikus, illetve hasznos dolgok születhetnek”, osztotta meg gondolatait Tilki Attila országgyűlési képviselő.

A kikötő stabilitását fémszerkezet adja, lebegőképességét pedig a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, két tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A megépítésekor szerzett tapasztalok alapján készültek el a Palackorrú Lebegő Kikötő tervei.
 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását