2024. március 29. - Auguszta

Mi az az Amaro, és miért olyan közkedvelt?

A keserű likőrök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság. Ezeket az italokat, gyomorkeserűnek is nevezik. A keserű likőrök egyik jellegzetessége, hogy gyógynövények és fűszernövények hozzáadásával készülnek. Ezek a gyógynövények nem csupán az egészségünkhöz járulnak hozzá, hiszen nagyon pozitívan hatnak az egészségre, hanem még a jó hangulat megteremtéséről is gondoskodnak.
2020. június 14. vasárnap 16:10 - HírExtra

Az olaszok nagy kedvence, az Amaro

Az olaszok előszeretettel fogyasztanak keserű likőröket. Ezek az italok mindig helyet kapnak a vacsoraasztalnál, hiszen emésztőserkentőként fogyasztják. Az Amarot először a kolostorokban állították elő gyógynövényekből és fűszernövények hozzáadásával, hiszen a kolostorok kertjében mindig termesztettek sokféle gyógynövényt. 

De nem csak gyógynövényt tartalmazott ez az ital, hanem mindenféle finomságot belecsempésztek ezekbe az italokba. Nem csak az ital íze és aromája miatt, hanem, mert a többi hozzávalótól is gyógyító hatást reméltek. Milyen jól gondolták, hiszen a citrushéj, és egyes gyógynövények gyökerei is számtalan módon hatnak az emésztésre. Ezeket a hozzávalókat többnyire valamilyen alkoholban, leginkább borban, áztatták és csak aztán került fogyasztásra. Az elsőm Amaro-t a 19. században készítették. 

San Marzo Borsci Amaro ősi recept alapján

Ezt a fenséges italt is mintegy 1840 óta főzik, mégpedig egy ősi recept alapján. A keserű gyógynövények egyik jellegzetes sajátossága, hogy keserű az ízük. Hiszen a nevében is szerepel, viszont a San Marzo Borsci Amaro kevésbé tűnik ki az ízével, hiszen nincs annyira keserű, mint a testvérei. Ez az ital nem pusztán a vacsora egyik kísérője lehet, hanem akár még kávé mellé is bátran fogyasztható. Ez a keserű likőr, az olaszok egyik kedvence, és nem csak kávé mellé, hanem desszertek és fagylaltok mellé is előszeretettel fogyasztják. 

A San Marzo Borsci Amaro aromájában és ízében nem pusztán a keserű gyógynövények és fűszerek ízvilága lelhető fel, hanem az édes aszalt szilva és az aszalt füge íze is felsejlik, illetve a kávé és a kakaó kellemes, semmihez sem fogható íze és aromája is megbújik a gyógynövényes, kesernyés íze mögött. Talán ez az ízkavalkád is teszi ezt az italt annyira népszerűvé. 

Amaro di Angostura

Egy másik remek gyomorkeserű az Amaro di Angostura, amely leginkább jéggel behűtve nyújtja a fogyasztónak a legkellemesebb élményt. Az ízvilágában felelhető a fahéj, az angyalgyökér és a tölgyes kesernyéssége, azonban ez tökéletes összhangban van a felhasználása során készült gyógynövényekkel és fűszerekkel. Az illata leginkább a fahéjra és a csokoládéra hasonlít. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását