2024. március 29. - Auguszta

Mit jelent a fenntartható életmód és miért célszerű ezt követni?

Mindannyiunk természetes vágya, hogy életünket jó egészségben, szellemileg frissen és fitten éljük meg. Csodálattal tölt el bennünket mikor egy rekord életkort megélt idős emberről hallunk és szinte azonnal kérdésként merül fel bennünk, hogy mi lehet a csodaszere, mit tett, hogy neki ez sikerült, hogy ennyi idősen ilyen életminőségben tud élni?
2020. június 9. kedd 13:23 - HírExtra

Vegyük például a föld legidősebb emberét Jeane Calment (1875-1997), aki összesen 44724 napot élt, vagy a jelenleg is élő japán Kane Tanakat, aki 117 éves elmúlt azaz több, mint 42800 napot élt eddig. Fantasztikus teljesítmény!

Mikor az ember még fiatal úgy gondolja, hogy minden, amit a természettől kapott, egészség, szépség természetes és ez így is marad az idők végezetéig. De tudjuk, hogy ez nem így van. Ami jó hír, hogy életünk hossza és minősége saját kezünkben van. Minél hamarabb kezdjük tudatosan megélni a mindennapokat akkor jó eséllyel nevezhetünk be, ha nem is a világ, de Magyarország legidősebb embere címre. A megdöntendő csúcsot a jelenleg is Baján élő Zsilinszki Veronika tartja, aki már 112 éves is elmúlt.

Mind a három hölgy életútját végigkísérve több azonosságot is találunk: ilyenek például, hogy minden nap fogyasztanak csokoládét és ki gondolná, hogy mértékkel ugyan, de vörösbort is. Minden napi életükben fontos szerepet tölt be a mozgás, a tudatos táplálkozás, a harmónia és a humor. Kihangsúlyozták, hogy a tudatosságnak nagy szerepe van életvitelükben, mert így tudnak testben fittek, szellemiekben frissek maradni.

Mit is érdemes megfogadnunk, mire kell figyelnünk a hosszú, boldog élet reményében? 

A fenntartható jó minőségű életmódért minden nap tenni kell. Napjainkban számtalan szakirodalom foglalkozik ezzel a témakörrel és mint mindenben itt is találunk pro és kontra véleményeket.

Amiben szinte mindenki egyetért: ahhoz, hogy jó életminőségben éljük életünket elengedhetetlen néhány dolog betartása napi szinten, mint:

  1. Táplálkozás: célja az egészség megőrzése és a test karbantartása. Fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit, mikor és mennyit eszünk. Ez természetesen nem kell, hogy azt jelentse, hogy folyamatosan számláljuk a kalóriákat és stopperrel mérjük az időt két étkezés között. De érdemes tudni és kialakítani egy étrendet, melyet igyekszünk a hétköznapokban betartani. Szervezetünk sejtjei sokrétűek, ezért táplálkozásunknak is változatosnak kell lennie, ezért rendszeresen fogyasszunk minden nap gabonaféléket, húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket. Aranyszabály, hogy egy étkezés alkalmával elfogyasztott élelmiszer ne legyen több mint a tenyerünk, hisz szervezetünknek fel is kell dolgoznia a bevitt élelmet. Ha túllépjük a mennyiséget, akkor jön a jól ismert „kajakóma”. Szóval együnk napjában legalább 5 vagy 7 alkalommal, de lehetőleg keveset. Természetes alapanyagokból készült ételeket fogyasszunk. Az egészséges táplálkozás egyik nélkülözhetetlen eleme a természetes alapú olajok használata (pl. oliva olaj, cbd olaj stb.) melyekkel kapcsolatban hasznos tanácsokat találhatunk a cbdcibdol.hu oldalain.
     
  2. Mozgás: Az emberi szervezet mozgásra van tervezve, ha nem mozog, leépül. A rendszeresen végzett mozgás jót tesz a testi-lelki egészségünknek. A mozgás javítja az állóképességünket, a teljesítőképességünket, általa kitartóbbá válunk. Létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából, és döntő szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában. Ahhoz, hogy frissességünket megőrizzük, izmainkat karban tartsuk elegendő napi rendszerességgel egy tempósabb sétát tennünk.
     
  3. Levegő: Élelem nélkül három hétig, víz nélkül 2-3 napig, levegő nélkül pedig mindössze pár percig képes élni az ember. Levegőre van szükségünk az energia előállításához és a bevitt táplálék elégetéséhez is. A jó minőségű levegő jó hatással van a szervezetre. Az agy jobb oxigénellátása, a jobb alvásminőség mellett érdemes kiemelni a levegő lelkiállapotra gyakorolt hatását is. 
     
  4. Víz: Az egyik legfontosabb tényező az egészségünk megőrzése szempontjából kellő mennyiségű víz elfogyasztása, hiszen az emberi test több mint 72 százaléka víz. A víz szinte minden biológiai, mechanikai és kémiai folyamathoz hozzájárul, ami a testben végbemegy. 
     
  5. Napfény: A napsütés úgy hat a szervezetünkre, hogy észre sem vesszük. Az emberi szervezet D-vitamin termelésében kulcsfontosságú szerepe van, egyben immunerősítő és fertőtlenítő hatása is van. Természetesen oda kell figyelni a napon töltött időre, mert az UV sugárzás ártalmas is lehet.
     
  6. Pihenés: a mai rohanó világban szinte luxusnak számít és ezért sokan nem tulajdonítanak kellő figyelmet a pihenésre, pedig a szervezet keményen tud büntetni. Felnőtt embereknek a minimum 7 óra alvás elengedhetetlenül fontos. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolják, hogy az is pihenés, ha előveszik telefonjukat és a különböző portálokat böngészik céltalanul. Ha valóban pihenünk, engedjük meg azt a luxust, hogy egy kicsit „unatkozzunk”, így az agy tartalékra kapcsolhat.
     
  7. Mértékletesség: Mint, ahogy a mondás tartja: „jóból is megárt a sok”. Ezért mindenkinek személyre szabottan kell megtalálnia az ideális mértéket, mely védi testét, lelkét. Így jelentősen csökkenni fog a stressz is.
     
  8. Lelki egyensúly: Ahhoz, hogy valakinél a belső harmónia kialakuljon első lépésként meg kell ismernie önmagát. El kell fogadni, hogy kevesen látják olyannak a világot, mint Ő, hogy minden csak nézőpont kérdése. Ha megismerted önmagad elindulhatsz a nagy felfedező útra, ahol elvárás és előítélet nélkül megismersz másokat.

Amennyiben a fenti gondolatokat mérlegelve, odafigyelve a lényegre koncentrálva éljük meg a mindennapokat jó eséllyel csodálatos életutat mondhatunk magunkénak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását