2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kásler kevés támpontot adott eddig

Nem sok támpontot kapott hétfőn, aki telefonon vagy járóbeteg-szakrendelések honlapjain próbált tájékozódni az egészségügyet érintő, május 4-étől élő változásokról - írja a hvg.hu.
2020. május 5. kedd 11:15 - HírExtra

 Az orvosok és rendelők többsége további iránymutatásra vár –legfontosabbként például arra, hogy ki hol, hogyan és mennyiért végzi majd az egyes vizsgálatokhoz előírt koronavírusteszteket. Az ígért miniszteri tájékoztató hétfő estig egyelőre viszont nem érkezett meg (csak a fogorvosokhoz, éjjel), az új rend így sok helyen még nem indul el a héten.

– "Fogalmam sincs, ne haragudjon.”  – „Mi is várjuk a tájékoztatást.”  – "Bárcsak tudnánk, percenként csörög a telefon, de senkinek nem tudunk mit mondani!” Érdemi információk helyett csak ilyen és ehhez hasonló mentegetőzésekkel találkoztunk, amikor több tucat hazai házi-, gyermek- és szakorvosi rendelőnél érdeklődve azt próbáltuk meg kideríteni, hogyan vehetünk részt azokon a személyes viziteken, amelyeket hétfőtől újra lehetővé tett ugyan az emberi erőforrások miniszterének múlt heti rendelete, de a komolyabb beavatkozásokat negatív PCR-teszthez kötötte.

Kásler Miklós – ahogy a hvg.hu megírta – a hosszú hétvégét megelőző utolsó órákban csütörtök este küldött értesítést az egészségügyi szolgáltatóknak arról, hogy szigorú higiénés szabályok mellett milyen formában indulhat újra az március 16. óta csak sürgősségi esetekre korlátozott betegellátás, azon belül is a háziorvosi és házi gyermekorvosi, a védőnői és a fogászati alap- és szakellátás, a járóbeteg-szakellátás, az egynapos ellátások, a fekvőbeteg-szakellátásból pedig a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások.

A házi- és gyermekorvosi ellátásban sem a Kásler-levél, sem a megkeresett szolgáltatók szerint sincs sok változás: a felső légúti tünetekkel küzdőket kivéve telefonos egyeztetés után eddig is fogadták azokat a betegeket, akiknek a panasza személyes vizsgálatot igényelt. Néhányan inkább attól tartanak, hogy a páciensek tájékozottsága sok esetben csak addig terjed majd, hogy „végre lehet orvoshoz menni”, de addig már nem, hogy ezt csak telefonos bejelentkezés után, időpontra tehetik meg, ezért a személyesen is sokan a rendelőkhöz tódulnak majd.

Sok helyen ezt úgy oldják meg, hogy belépni is csak az léphet épületbe, aki bejelentkezett.

Sok rendelőben a május 4-től szintén kötelező pre-triázs, vagyis az előszűrő felállítása okoz gondokat: ez ugyanis előírja, hogy csak lázmérés után lehet bárkit is beengedni. 

Az orvosok szerint ez egyrészt felesleges, hiszen bárki bevehet indulás előtt lázcsillapítót, de attól még adott esetben ugyanúgy fertőz majd (erre hivatkozva nevezte feleslegesnek például az érettségizők lázmérését múlt héten Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár), másrészt kevesen rendelkeznek a járványügyi ajánlásban szereplő érintés nélküli hőmérővel, a hagyományos, higanyost pedig higiéniai okokból nem lehet, és a körülményes fertőtlenítése miatt nem is praktikus használni.

Ennél komolyabban érinti viszont a „nyitás” azokat a szakellátókat, amelyek felkeresését, illetve az ott végzendő beavatkozásokat negatív PCR- teszthez kötötte a miniszteri utasítás: például a fül-orr-gégészeti, a gasztroenterológiai, egyes kardiológia és allergológiai beavatkozásokat, az összes ultrahangvizsgálatot, és onkológiai beavatkozást, a laparoszkópos egynapos sebészeti beavatkozásokat, nem utolsósorban pedig a művesekezelést és gyakorlatilag az összes, eddig el nem végezhető, nem sürgősséginek számító fogorvosi beavatkozást – köztük egy egyszerű fogtömést is, hiszen a fúró használatával a fokozott aeroszolképződés miatt nagyban nő a fertőzésveszély.

Kásler Miklós hétfőn éjjel körbeküldött egy újabb levelet a fogorvosoknak, aszerint csak a COVID-gyanús embereknél követelik meg a PCR-tesztet, nem pedig a beavatkozásokhoz kötve, mint ahogy az a múlt csütörtöki levélben szerepelt. 

További bizonytalanságot jelent, hogy egy teszt általában nem ad pontos eredményt – szakmai vélemények szerint legalább két teszt kell a biztos eredményhez. Egy negatív teszt érvényessége ráadásul mindössze 72 óra, így nem világos például, hogy egy több kezelést igénylő beteget néhány naponta újra le kell-e szűrni. És ha a betegnek kötelező, akkor a rendelő személyzetét – amely ugyanúgy lehet vírushordozó – vajon nem kell tesztelni? Vagy kell? Ha igen, hány naponta? Négy napja csak úgy záporoznak a kérdések a fogorvosi Facebook-csoportban, és mivel csütörtök esti Kásler-levél május 4-re ígért a tesztekről további tájékoztatást, mindenki azt remélte, hogy legkésőbb hétfőre okosabb lesz. Ezzel szemben hétfő délután még az orvosi és a fogorvosi kamara egy tisztségviselője is tőlünk kérte, hogy feltétlen továbbítsuk neki, ha megtudtunk valamit, mert hozzájuk semmilyen tájékoztatás nem érkezett a minisztériumtól.

Ugyanezt kérték a megkeresett – és szintén tanácstalan – fül-orr-gégészek és gasztroenterológusok is, akik egyelőre a telefonon érdeklődő betegeknek sem tudnak mást mondani, mint hogy egyelőre minden marad a régiben, vagyis a helyzet tisztázásig továbbra is csak telefonon keressék őket.

Utóbbiról egyelőre olyan fontos, gyakorlati dilemmákra sincs válasz, mint hogy hol csináltassák azt meg a páciensek – az előírt légúti mintavételes tesztelést csak néhány magánszolgáltató végzi egyelőre Magyarországon, jellemzően ráadásul Budapesten, a nyolc állami (egyetemi) labor pedig csak a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) végez ilyen vizsgálatokat. De ha utóbbiak be is szállnának a tesztelésbe – amire erősen kérdéses, hogy van-e kapacitásuk – akkor megyéket kellene átutaznia valakinek, hogy megcsináltathassa a szűrést.

Nagy kérdés az is, hogy ki állja a tesztek költségét? Egy ellenzéki képviselő felvetésére Kásler Miklós egyetlen mondattal válaszolt erre hétfőn a parlamentben: azt mondta, a társadalombiztosítás fizeti a tesztet, de hogy hogyan – a páciensnek kell-e az összeget megelőlegeznie, vagy a szolgáltató kapja meg későbbi a teszt árát –, arról nem mondott semmit, ahogy arról sem, hogy néz ez majd ki a gyakorlatban: csak a nyolc, említett állami laborba lehet menni? Vagy magánszolgáltatónál kell/lehet megcsináltatni? Esetleg minden, laborral rendelkező szakrendelőben meg lehet? Ha igen, akkor mennyi időn belül van meg az eredmény? Ha nem egy vagy néhány órán belül, hanem hosszabb idő alatt, akkor mi garantálja, hogy a teszt eredményének megérkezéséig a páciens nem fertőződik meg (mondjuk a munkahelyén, a boltban, közlekedési eszközön stb)?

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását