2021. április 11. - Leó, Szaniszló

Ötezer laptop iskolásoknak

Az osztrák intézkedések a koronavírus terjedése ellen hatásosnak bizonyultak, azonban messze még a krízishelyzet vége. A bécsi városvezetés a parkolási díjak újbóli bevezetéséről, forgalomcsillapított zónákról és iskolások otthoni tanulásához szükséges laptopokról döntött.
2020. április 18. szombat 07:46 - HírExtra

Azzal, hogy már januárban felállt egy orvosi válságkezelő stáb és összefogta az intézkedéseket, Bécs hatalmas lépéselőnyre tett szert a járvány megfékezésében. Mivel idejekorán korlátozták az idősotthonok és szociális intézmények látogatását, valamint az egészségügy és közszolgáltatások problémamentesen működnek, el tudták kerülni a kiugróan magas halálozási arányt. 

Bár az emberek egészsége a legfontosabb, Bécs sem hagyhatta figyelmen kívül a gazdasági tényezőket. Már korábban is támogatták az egyszemélyes, valamint a kis- és középvállalkozásokat, ezt az összeget pedig most tovább növelték, hogy még többen részesülhessenek belőle. Az igen közkedvelt Home Office támogatási keretet például kettőről tízmillió euróra bővítették. 

További fontos változás, hogy a korábban ideiglenesen ingyenessé tett parkolási zónák április 27-től újra fizetősek lesznek. Ennek oka, hogy a fokozatos nyitás hatására a forgalom megélénkült, és májusban valószínűleg még tovább fog nőni. Ezzel a döntéssel biztosítani lehet, hogy mindenkinek legyen parkolóhelye, akinek tényleg szüksége van rá. 

Ezzel párhuzamosan a városvezetés ideiglenesen forgalomcsillapított övezeteket hozott létre több, sűrűn lakott kerületben is, amit gyalogosok, biciklisek és autósok is használhatnak. Erre egyrészt azért volt szükség, mert a budapesti utcákhoz hasonlóan Bécsben is sok helyen szűkek a járdák, ami nem teszi lehetővé a biztonságos távolság megtartását a járvány idején. Másrészt azoknak a helyzetén is könnyíteni akartak, akik az otthoni bezártág után levegőznének egy kicsit, de a távolság miatt nincs lehetőségük parkokba vagy néptelenebb helyekre kimozdulni. 

A bécsi iskolások májusig még biztosan otthon tanulnak majd. Azért, hogy senki se maradjon le tanulmányaiban a megfelelő eszközök hiánya miatt, Bécs ötezer, szoftverekkel ellátott laptopot biztosít a gyerekeknek, amire hárommillió eurót szán. A laptopokat kölcsönbe kapják az ötödik osztályos, vagy annál idősebb tanulók, az odaítélésről az iskolák és a Bécsi Oktatási Igazgatóság közösen döntenek. Az intézkedés a város hosszútávú digitális oktatási stratégiájának része.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását