2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Változóban az etnikai arculat

Megfordulni látszik a korábbi évtizedek demográfiai irányzata: az amerikai nagyvárosok peremrészei egyre inkább a kisebbségek, a szegények és az öregek lakhelyeivé válnak, miközben a magasan képzett fehér bőrű fiatalok a belvárosokba költöznek előnyösebb munkahelyek és a rövidebb ideig tartó utazás reményében - állapította meg a washingtoni Brookings Intézet tanulmánya.
2010. május 10. hétfő 06:38 - HírExtra
A 2000-2008-as népességi adatokat elemezve a nagyhírű kutatóintézet arra a következtetésre jutott, hogy - demográfusa szavaival - "a városi Amerika új arculata van kialakulóban". William Frey vasárnap kifejtette, hogy miközben a korábbi évtizedekben a fehérek valósággal elözönlötték a külvárosokat, az irányzat megfordulni látszik, és ma már a belső kerületek vonzzák mágnesként a fehér bőrű fiatalokat, akik tudásalapú állásokat, jobb és gyorsabb tömegközlekedési lehetőségeket, újfajta "cityhangulatot" keresnek a belvárosokban.

Az intézet szerint ennek ellenére a külvárosok lakosságának nagyobbik része továbbra is fehér, ám most először a metropoliszok területén élő valamennyi népcsoport és nemzetiség többsége a peremkerületekben él. A külvárosi ázsiaiak és hispánok aránya már 2000-ben túllépte az ötven százalékot saját csoportjukon belül, a fekete bőrűek körében a külvárosokban élők 2008-ra kerültek többségbe.

Ma már a peremrészekben él a szegények zöme, és a külvárosok válnak az ötvenes-hatvanas években született baby boom-nemzedék lakhelyévé is. A jelentés úgy véli, hogy az utóbbi körülmény jelentős terheket ró majd a szociális szolgáltatásokra.

A Brookings adatai alapján a külvárosi szegények száma 1999 és 2008 között huszonöt százalékkal nőtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását