2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nyertesek a helyiekért

A momentumos polgármesterek nyílt levélben kérik fel azokat a cégeket, amelyek az elmúlt 10 évben a legtöbb helyi közbeszerzést nyerték, hogy járuljanak hozzá a közöshöz ebben a nehéz időszakban. Orbán Viktor "közös teherviselés" címén vont el milliárdokat az önkormányzatoktól.
2020. április 15. szerda 13:24 - HírExtra

 A polgármesterek ezzel a kezdeményezéssel azt szeretnék, hogy az elmúlt évek legnagyobb nyertesei is részesei legyenek ennek a közteherviselésnek és segítsenek ebben a különlegesen embert próbáló helyzetben.

"A koronavírus járvány olyan történelmi kihívást jelent, amellyel közösen kell szembenéznünk: most nagyobb felelősség nyomja a vállunkat, mint valaha. A betegség megfékezése egyéni felelősségvállalást és áldozatokat követel mindenkitől a családunk és szeretteink védelme érdekében. Hazai és nemzetközi példák sora bizonyítja ugyanakkor, hogy a járvány hosszú távú gazdasági következményei legalább olyan súlyosak, mint az egészségügyi kockázata. Teljes ágazatok omlanak össze, munkahelyek tűnnek el egyik napról a másikra, családok maradnak pénz nélkül. Ebben a helyzetben minden korábbinál nagyobb összetartásra van szükség.

Ezért mi, Újpest, Terézváros, Józsefváros, Baja, Cserszegtomaj, Göd és Sződliget polgármesterei kezdeményezzük a Nyertesek a Helyiekért pénzügyi alap felállítását. Ebbe az alapba azon cégek befizetéseit várjuk, akik az elmúlt tíz évben az önkormányzat közbeszerzésein a legtöbb pénzt nyerték el.  Szerintünk e cégeknek kötelességük szolidaritást vállalni azokkal az emberekkel, akik az elmúlt években állták a számlát. Önkormányzatként adót nem vethetünk ki a nyertes cégekre - ez a kormány feladata lenne -, ugyanakkor szeretnénk, hogy a szolidaritásból kivegyék a részüket, és segítsenek a járvány elleni küzdelemben és a gazdasági károk mérséklésében.

Az alapba befizetett összeget teljes egészében a járvány elleni védelemre és a helyi gazdaság megmentésére fogjuk fordítani. Arra kérjük a cégek tulajdonosait, hozzájárulásukra ne adományként, hanem befektetésként tekintsenek, mert a segítség, amit most nyújthatnak, sokszorosan térül majd meg, amikor a járvány elmúltával a gazdaság újraindításán fogunk dolgozni. Minél gyorsabban megfékezzük a járvány terjedését, minél kevesebb háztartás megy tönkre ez idő alatt, annál hamarabb tér majd vissza az életünk a rendes kerékvágásba. 

Arra kérjük más önkormányzatok vezetőit szerte az országban, hogy pártállástól függetlenül csatlakozzanak kezdeményezésünkhoz, és forduljanak a közbeszerzések nyerteseihez a járvány elleni védekezés érdekében. Az egymás iránti elkötelezettségünkön múlik, hogy ebből a helyzetből megroppanva vagy megerősödve kerülünk ki."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását