2024. március 29. - Auguszta

Mire kell figyelni lézeres szemműtét előtt?

Ma már rutinműtétnek számít egy lézeres szemműtét. Ezeket a beavatkozásokat lassan már négy évtizede használják a szakorvosok látás javítására, helyreállítására. Ha Ön egyike azoknak, akik kontaktlencsét vagy szemüveget hordanak, akkor már valószínűleg fontolóra vette egy lézeres látásjavító műtét lehetőségét.
2020. április 7. kedd 20:03 - HírExtra

Az első lézeres beavatkozásnak tekinthető szemműtétet Németországban már az 1980-s években elvégezték és azóta a kezdeti eljárás sokat fejlődött. Nem árt azonban tisztában lenni néhány alapvető szemponttal, ami garantálja, hogy a legjobb döntést hozzuk meg, amikor a szemünk világáról van szó.

Fontos tudni, hogy a lézeres szemműtétnél nincs egy mindenki számára megfelelő megoldás. Ha lézeres szemműtéten gondolkozik, akkor előtte mindenképp érdemes a lezeresszemmutetar.blogspot.com weboldalon tájékozódnia. 

Laikusként a legtöbben összefoglaló néven lézeres szemműtétnek neveznek minden ilyen típusú beavatkozást. Azonban, ahogy minden ember, úgy minden szem is más és más, ennek megfelelően másfajta eljárás hozhatja a legjobb eredményt. A két leggyakoribb a FEMTO és a PRK szemműtét (a Photorefractive Keratectomy rövidítése), amelyek mind a közellátás, a távollátás vagy az astigmatizmus kezelésére is alkalmasak. 

Tájékozódjunk alaposan

A legfontosabb, hogy mielőtt elköteleződne bármelyik látásjavító eljárás mellett, feltétlenül konzultáljon egy, a lézeres szemműtétekben jártas szemészeti központtal, hogy az esetlegesen fennálló kizáró tényezők már idejekorán kiderüljenek.

Készüljön fel és tájékozódjon. Ma már rengeteg információ elérhető az interneten a lézeres szemműtétek típusairól. Az elméleti felkészülés után a lézeres látásjavító központtal folyatott személyes konzultáció, majd pedig a beavatkozást megelőző alkalmassági vizsgálat megkerülhetetlen lépése a felkészülésnek.

A nagy klinikáknál elérhetőek online alkalmassági tesztek is, melyek segítenek eldönteni érdemes-e elmenni a műszeres alkalmassági vizsgálatra. Amennyiben rendelkezésére állnak, készítse össze szemészeti leleteit, hogy a látásjavító beavatkozást végző klinika a legátfogóbb képet kaphassa szeme egészségi állapotáról. 

A műszeres vizsgálat során találkozhat a lézerközpont szakorvosaival, illetve megismerheti a beavatkozás helyszínét, benyomást szerezhet arról, hogyan kezelik a vizsgálatra, műtétre érkező pácienseket. Ha a klinika weboldalán megtalálható információk erre nem adtak lehetőséget, akkor a vizsgálat alkalmával személyesen tájékozódhat a műtétről, az orvosok képzettségéről és szakmai tapasztalatáról, valamint az esetlegesen szükséges utókezeléséről, kontroll vizsgálatokról. 

Bár a lézeres szemműtét eljárások egyre kifinomultabbak, mint minden élő szervezetbe történő beavatkozás, így ez is járhat minimális kockázattal. A személyes konzultáción kérdezzen rá az esetlegesen előforduló mellékhatásokra, a lézeres szemműtéten már átesett páciensek tapasztalatairól pedig olvasson véleményt az interneten és Facebook csoportokban.

Ha szeretne felkészülni egy sikeres szemműtétre a következő lépéseket feltétlenül tegye meg: 

- Készítse össze a meglévő szemészeti leleteit. 

- Tájékozódjon hiteles forrásból. Kérjen időpontot műszeres vizsgálatra egy tapasztalt, lézeres látásjavító műtétben jártas klinikától

- A vizsgálati eredmények és az orvosi konzultáción kapott információk alapján mérlegelje az esetleges kockázatokat.
 
- Készüljön fel tudatosan a műtét utáni gyógyulást segítő teendőkre (szemcseppek használat, napszemüveg viselés), hogy a lehető leghamarabb élvezhesse a tökéletes látás örömét. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását