2024. április 20. - Tivadar

Szemüreget alakítottak ki műtéttel

Műtéti sorozattal alakították ki egy 16 éves lány szemüregét, szemhéját, majd a beteg szemprotézist kapott, mert 8 napos korában egy, a fej felének térfogatát kitevő, a szemüregből kiindult daganatot távolítottak el az agyalapról. A műtéti sorozatról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában.
2010. április 26. hétfő 20:28 - HírExtra
Balajthy Tibor plasztikai sebész elmondta: hét hónapos magzati korban vették észre a daganatot, majd a császármetszést követő nyolcadik napon sikeres műtéttel eltávolították azt, 16 évvel ezelőtt. A műtét következtében a szemüreg helyén egy mély üreg volt, a lány arcának bal fele lapos volt.
Csontos szemgödör csak részben alakult ki, ezért szemprotézis nem volt beültethető.

Két sebészeti team együttműködésével a műtéti sorozat 2010. februárban indult a kecskeméti megyei kórházban.Oberna Ferenc, a megyei kórház arc-, állcsont-, szájsebészeti és fül-orr-gégészeti osztályát vezető főorvosa beszámolt arról, hogy a szemgödör kialakítása érdekében a beteg saját arccsontját és szövetbarát anyagokat is felhasználtak.

Az orvosi teamnek az agyburokról kellett a szemhéjakat felszabadítania, majd a szemprotézist beültetni. A szemhéjak belső felszínén kötőhártyákat is kialakítottak. Oberna Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: kisebb műtéti beavatkozásra szükség lesz, melynek során például a szempillákat is kialakítják.

Balajthy Ferenc plasztikai sebész szerint, a nehéz anyagi körülmények között, hét testvérével élő lány műtéti költségeit a kecskeméti kórház biztosította.A plasztikai sebész hangsúlyozta: figyelemmel kísérte a lány sorsát születésétől fogva. Tekintettel kellett lenni a műtétnél arra: a lány szüleivel egy tanyán lakik, nyolc kilométerre a legközelebbi buszmegállóhoz. Csak olyan műtéti eljárást lehetett alkalmazni, melynek kicsi a kockázata, mert otthonról nem lehet nagyon rövid időn belül kórházba juttatni a lányt.

A 16 éves Demeter Alexandra az MTI-nek elmondta: teljesebb embernek érzi magát a műtét után. Cukrász szeretne lenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását