2024. március 19. - József, Bánk
A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztása titkos szavazással történt.
2020. március 28. szombat 10:30 - HírExtra

 

Eredetileg márc. 27-én, az Országházban, ünnepélyes keretek között, a Parlament alelnöke és az illetékes miniszterek adták volna át az elismeréseket. Az ünnepséget sajnos a járvány miatt nem lehetett megtartani. Ezért a hivatalos végeredményt jelen sajtóközleményben tesszük közzé, a díjakat és elismeréseket a társaságok később kapják meg. 

A díjazottakról és további 34, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. A díjazottak egy részéről szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült, a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért, mely a több mint 100 éves, optikai mikroszkóp alapú patológiai szövettani diagnosztika, úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazás-fejlesztése. A fejlesztés elindítója és koordinátora Dr. Molnár Béla. A termékcsaládot innovációs pályázati forrásból, egy etemi-ipari kooperációban fejlesztették ki, és a 3DHISTECH Kft. gyártásba vitte. A Pannoramic digitális patológiai termékcsalád CE IVD 2019-ben kapott engedélyt, és közel 50 helyen került eladásra, belföldön és külföldön, egyaránt, mely 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte. A világpiacon piacvezető, referencia etalonná vált versenytársai, a Phillips, a Leica, illetve a Roche cégek és termékeik számára.

Újfajta poliuretán-gyártás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Ipari Innovációs Díjában a BorsodChem Zrt. részesült az MDI, poliuretán alapanyag gyártási folyamatának komplex fejlesztéséért. A kutatás-fejlesztés nehézsége volt, hogy a részfolyamatok számítógépes szimulációkkal, ill. laborméretben csak igen korlátozottan voltak vizsgálhatók. Az alkalmazhatósággal kapcsolatos bizonytalanságok azonosítása és kiküszöbölése érdekében ezeket valós ipari körülmények között kellett tanulmányozni. Az MDI üzem névleges éves kapacitása 330 ktpa-ra növekedett, amely összességében 7.9 kt többlet MDI-termelést tett lehetővé 2019-ben, ennek az addicionális volumennek az értékesítése 2019-ben € 4.6 M (1,5 milliárd Ft) fedezetet jelentett a vállalat számára,

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. évi Informatikai Innovációs Díjábanaz Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. A kifejlesztett orvosi döntéstámogató eljárás segít az orvosnak a több mint 100 forgalomban lévő és több mint 1000 fejlesztés alatt álló hatóanyagból kiválasztani a megfelelő célzott kezelést, a beteg daganatában lévő egyedi genetikai elváltozások alapján. A speciális orvosi szoftver, a mesterséges intelligencia egy formája. A cég már közel 50 munkavállalóval rendelkezik, az árbevétel 2019-ben 26%-kal emelkedett, és átlépte az 1 milliárd forintot.

Hidrokultúrás üvegház

Az Agrárminisztérium 2019. évi Agrár Innovációs Díjában a Veresi Paradicsom Kft. részesült mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. A mesterséges megvilágítású, innovatív, hidrokultúrás üvegház megnyitásával az első magyarországi termelő lett, amely az év minden napján át, télen is ugyanolyan ízben és minőségben termeszt. Ez Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pót-megvilágítással ellátott növényháza. Az árbevétel-növekmény 566 millió forint volt 2019-ben; az üzemi eredmény 30 millió forintról (2018) 339 millió forintra növekedett. Az 1000 tonnányi importkiváltás 566 millió forint értékű volt.

Az Agrárminisztérium 2019. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a ThalesNano Energy Zrt. részesült a H-Genie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. A kifejlesztett H-Genie® az egyetlen és első biztonságosan használható, nagy tisztaságú (4.0 vagy 99,99%), kompresszor nélküli, magasnyomású (100 bar), kézzel mozgatható hidrogéngenerátor berendezés, amely már elegendő termelési kapacitással rendelkezik egy átlagos kutatólaboratóriumi egység kutatási célú hidrogén igényének kielégítésére (0.1-1 NL/perc). 2019-ben – már ez első évben - 100 millió Ft feletti értékesítési árbevételt sikerült generálni, három kontinensen.

Világszínvonalú magyar mikroszkóp

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Alapkutatástól a piacig˝ 2019. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. A KOKI spinoff cége, a Femtonics Kft. küldetése, hogy egy-egy ötletet az alapkutatástól az exportképes termékig íveltessen. A Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkópuk sok év munkájának köszönhetően a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint 40 szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott „hungarikum”. 2019-ben az ATLAS termékcsaládból származó extra export árbevétel nagysága 480 M Ft-ra emelkedett.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2019. évi Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért. Az elmúlt években alatt több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csalogatási és csapdázási módszereket. Az egyik legújabb csapdájuk révén egy régi kukorica kártevő, a kukoricamoly megbízható rajzáskövetése válik lehetővé egy egyszerű eszközzel. A 2019-es évben 140 millió Ft árbevételt értek el a CSALOMON® csapdacsalád csapdáinak a forgalmazásával több, mint 3000 vásárló részére Magyarországon és jellemzően Európa országaiban. 

A Valor Hungariae Zrt. éa a Magyar Innovációs Szövetség 2019. évi Startup Innovációs Díjában a Fitpuli Kft. részesült a Fitpuli tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért. A fejlesztés egyedülálló és újszerű módon, teljesen digitális formában elérhető, ezáltal alacsony bevezetési költségek mellett, nagyságrendekkel több munkavállalóhoz juttatható el. Szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely a mérhetően eredményes egészségmegőrzés záloga. A 2017-ben alapított vállalkozás három körben, összesen 1,11 millió euró befektetést kapott. Eladott felhasználói fiókjainak száma már 30 ezer. 2019-ben az eladott szolgáltatás összértéke meghaladta a 100 millió forintot, amely az előző évi eredmény ötszöröse.

A díjazottakról és további 34, innovációnak elismert pályázat szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. A díjazottak egy részéről szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

A 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósult meg. 

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását