2024. április 27. - Zita

Túl zajosak az óceánok

A világ óceánjaiban olyannyira megnövekedett a zajszint, hogy az komoly problémát jelent a bálnák, delfinek és más tengeri emlősök számára - véli a Nemzetközi Állatjóléti Alap (Ifaw). A tenger alatti zaj ugyanis lehetetlenné teszi az állatok közt zajló ko
2008. szeptember 22. hétfő 08:01 - Hírextra

Egyes területeken a tengeri zajszint évtizedenként megkétszereződik, és az Ifaw szerint a döntéshozók keveset tesznek ez ellen. A cetek helyzetéről az elmúlt hónapban készült globális felmérésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) arra a következtetésre jutott, hogy a tengeri zaj komoly fenyegetést jelent az állatok számára.


A sziláscetek, mint amilyen a kék bálna és a hosszúszárnyú bálna, alacsony frekvenciájú hívásokat hallatnak, amelyek több ezer kilométerre is eljuthatnak a vízben. A delfinek és más fogascetek magasabb frekvenciájú hangokkal találják meg zsákmányukat.


A hajómotorok és -propellerek, valamint az olaj- és gázkutatásban alkalmazott szeizmikus légfegyverek olyan frekvenciatartományú zajt bocsátanak ki, amely mindkét fajcsoportot zavarja - idézi az Ifaw jelentését a BBC hírszolgálata. Az óceán zaja: kapcsold ki című jelentésben egy kutatásra hivatkoznak, amely szerint a kék bálna hívóhangjainak spektruma ma már csupán tizede annak, ami a motoros hajózás bevezetése előtt volt. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a katonai szonárrendszerek okozták a csőröscetek tömeges partra vetődését. A szonár valószínűleg annyira megzavarja az állatok merülését, hogy a búvárok túl gyors felszínre kerülésénél jelentkező keszonbetegséghez hasonló állapotba kerülnek.


A természetvédelmi szervezetek nyomására az amerikai haditengerészetben korlátozták a szonár használatát, továbbá néhány helyen az olaj-és gázfelderítésben érdekelt társaságok is csökkentették a szeizmikus légfegyverek bevetését, de az Ifaw szerint mindez nem elég. A szervezet szerint mindkét technológia alkalmazását be kellene tiltani az érzékeny területeken.


Az Ifaw-jelentés nem az első, amely figyelmeztet a tengeri zaj veszélyeire, és nem is az utolsó. A gond az, hogy a problémát okozó legtöbb tevékenység - a kereskedelmi hajózás és a tengerfenéki bányászat - része a mai, összefonódott gazdaságnak. A törvényhozást pedig tovább nehezíti, hogy a zaj nagy része a nyílt tengeren keletkezik, amely nagyrészt szabályozatlan közeg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását