2020. május 30. - Janka, Zsanett

UNICEF ajánlás a szülőknek

A COVID-19 egy új vírus, és még mindig nem ismerjük teljesen, hogy milyen hatással van a gyermekekre. Tudjuk, hogy bármilyen életkorú emberek megfertőződhetnek a vírussal, de eddig aránylag kevés megbetegedést jelentettek a gyermekek körében. A vírus halálos is lehet, de a súlyosabb állapot eddig elsősorban az előrehaladott állapotú krónikus betegségekben szenvedő, idős emberek esetében fordult elő.
2020. március 24. kedd 13:19 - HírExtra

Érdemes informálódni a koronavírus betegségről (COVID-19), ideértve annak tüneteit, szövődményeit, terjedését és megelőzését. Legyen naprakész a COVID-19-ről olyan megbízható forrásokon keresztül, mint például az UNICEF és a WHO, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az operatív törzs tájékoztatásai. Legyen óvatos a hamis információkkal és az álhírekkel kapcsolatban, amelyek szóbeli vagy online módon terjednek.

Ismerje fel a koronavírus tüneteit gyermekénél

Gyanú esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, először hívja fel háziorvosát, tájékoztassa a tüneteiről és arról, hogy hogy járt-e olyan országban, ahol nagymértékű a fertőzés. Ne feledje, hogy a koronavírus tünetei, például a köhögés vagy láz, nagyon hasonlóak lehetnek az influenza vagy a megfázás tüneteihez. Ha gyermeke megbetegszik, ne engedje közösségbe. Fontos, hogy otthon folytassák az iskolai munkát. Lehet online, az interneten követni az iskolai tananyagot, vannak olyan kiadók, amelyek ingyen letölthetővé tették a járvány idejére a tankönyveket és a televízió is sugároz oktatási műsorokat segítségként. Magyarázza el gyermekének egyszerű szavakkal, hogy mi történik, és nyugtassa meg, hogy biztonságban van.

Mutassa meg a helyes gyakorlatokat

A gyermekének tanítson meg olyan gyakorlatokat, mint a helyes, alapos és gyakori kézmosás, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe köhögés és tüsszentés. A használt zsebkendőket helyezzék zárt szemétgyűjtőbe, valamint ne érintsék meg a szemüket, a szájukat vagy az orrukat, ha nem mosták meg megfelelően a kezüket.

A helyes kézmosás

  1. lépés: Nedvesítse be a kezét meleg folyóvízzel.
  2. lépés: Vigyen fel annyi szappant, hogy befedje a kezeket.
  3. lépés: Dörzsölje be a kéz minden felületét – beleértve a tenyereket, a kézfejeket, az ujjak között és a körmök alatt – legalább 20 másodpercig.
  4. lépés: Alaposan öblítse le vízzel.
  5. lépés: Szárítsa meg a kezét. A törölközőket gyakran cserélje.

Gyakran mosson kezet, különösen étkezés előtt és után; orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után, amikor mosdóba megy és ha láthatóan piszkos a keze. Ha éppen nem áll rendelkezésre szappan és víz, használjon alkoholos alapú kézfertőtlenítőt, amely legalább 60% alkoholt tartalmaz. Mindig mosson kezet szappannal és vízzel, ha a kezei láthatóan piszkosak.

Segítsen a gyermekének a stressz kezelésében

A gyermekek a stresszre különféle módon reagálhatnak. Általános reakciók lehetnek az alvászavarok, az ágybavizelés, a gyomor- vagy a fejfájás, szorongás, visszavonulás, düh, ragaszkodó érzés vagy az egyedül maradástól való félelem. Válaszoljon a gyermek reakcióira támogató módon, és magyarázza el neki, hogy ezek normális reakciók egy ilyen nem megszokott helyzetben. Hallgassa meg aggodalmait, és szánjon időt arra, hogy megnyugtassa, biztosítsa, hogy biztonságban van és gyakran dicsérje.

Ha lehetséges, adjon lehetőséget a gyermek számára a játékhoz és a pihenéshez. Tartsa be a rendszeres rutinokat és napirendeket, amennyire csak lehetséges, különös tekintettel az alvásidőre, és hozzanak létre újakat a megváltozott környezetben. Mutassa be a gyerek életkorának megfelelően a tényeket, magyarázza el, hogy mi történik, és adjon egyértelmű példákat arról, hogy mit tehetnek a saját és mások védelme érdekében a fertőzés ellen. Próbálja nyugodtan elmagyarázni a kialakult helyzetet.

Például, ha gyermeke rosszul érzi magát, otthon vagy a kórházban, ezt mondhatja: „Azért kell otthon/ a kórházban maradnod, mert ez biztonságosabb a te és barátaid számára is. Tudom, hogy időnként nehéz (talán félelmetes vagy akár unalmas), de be kell tartanunk a szabályokat, hogy mi is és mások is biztonságban legyenek”.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását