2024. április 25. - Márk

Macskajaj után...

Valahogy éreztem, hogy amikor eljön ez a január elseje, akkor fejfájással küszködő emberekkel lesz tele az ország. Azok számára, akik fel bírtak ébredni, bekapcsolták a gépet és megnézték a hirextra oldalt, adunk egy kis könnyítést. Így talán kevésbé lesz
2008. január 1. kedd 07:32 - Malina Adrienn
A másnaposságot mindenki tapasztalta már, ha nem saját magán, akkor a környezetén. Akár betegségnek is tekinthetjük, hiszen rosszul vagyunk tőle, bár orvoshoz nem megyünk. „Doktor úr, tegnap nagyon sokat ittam, fel tudna rá írni valami gyógyszert?” Valljuk be, ilyen kéréssel ritkán szaladunk az orvosi rendelőbe. Ennek ellenére nem tartozik a felkutatott és megmagyarázott "betegségek" közzé. Nagymennyiségű sejtmérgező cucc kerül a szervezetünkbe. Az a cucc, vagy nevezzük más néven acetaldehidnek, amely izgatóan hat - az idegek mellett - a gyomor nyálkahártyájára is.

A legtöbb kellemetlen következményért a dehidráció a felelős, az alkohol ugyanis a kiválasztást serkentve a szervezet vízleadását fokozza. De nem az etil-alkohol az egyedüli a bűnös a macskajaj kialakulásában. A gyümölcscukor is hozzájárul a másnapossági tünetek megjelenéséhez. Ennek köszönhető, hogy míg a tiszta szesz, a vodka, vagy a fehérborok viszonylag könnyen kialudhatók, addig az édes borok és likőrök nagyon erős panaszokat tudnak kiváltani másnap. A magyarázat a bennük lévő anyagok szerotonin nevű hormon elválasztását fokozó hatásában keresendő.

A véráramba jutott alkohol mintegy 95%-át a máj bontja le szén-dioxidra és vízre. A többi 5% a vizelettel és a kilélegzett levegővel változatlan formában ürül ki a szervezetből. Egy átlagos, egészséges felnőtt szervezete óránként testsúlyától függően 5-10 gramm etanolt képes lebontani. A még lebontatlan alkohol addig kering a vérrel, amíg a máj onnan fel nem veszi, hogy lebontsa.

A másnaposság tünetein azért lehet segíteni. Először is aludjunk annyit, amennyit csak lehet. Ha kialusszuk magukat, és a minimum hat, nyolc órát teljesítettük, akkor akár egyharmadára is lecsökkenthetjük nemcsak a fejfájást és a gyomorémelygést, hanem a szédülést és a kiszáradást is.

Ébredés után a kávét hagyjuk ki. A friss gyümölcs, és az ásványvíz jöhet. Az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat, a hagymás pácolt hering vagy valamilyen füstölt hal tökéletesen pótolja. A hal, karácsonyról talán meg is maradt. Napközben együnk vagy igyunk C-vitamint, multivitamint, brokkolit, karfiolt, illetve sok cukrot, csokit. A savanyú káposzta fogyasztása, vagy bármilyen káposztás étel is rendbe hozza a gyomrot. De rágcsálhatunk akár szőlőcukrot is.

Világszerte számos olyan ital és tabletta kapható már, amely fél, egy órán belül jelentősen csökkenti a vér alkoholszintjét. Legalábbis ezt hirdetik a forgalmazók. E termékek jelentős részével tudományos vizsgálatokat is végeztek, nagy számú önkéntes bevonásával tesztelték a szer józanító hatását. Egyes italok és tabletták mellé alkoholszondát is csomagolnak, hogy a fogyasztó saját szemével győződhessen meg hatékonyságáról. Általánosságban elmondható, hogy a józanító csodaszerek közül azok, melyek eredményességét mérvadó tudományos intézmények is alátámasztják, valóban hatékonyak. Az italok egy része gyógynövényeket is tartalmaz, melyek mérséklik az alkohol okozta gyomorirritációt, valamint salaktalanító, méregtelenítő hatásúak.

Macskajajt, a kutyaharapással ellentétben, szőrrel nem lehet gyógyítani. Vagyis ne próbáljuk ki, hogy ráiszunk a másnaposságunkra. Az a bizonyos „gyógysör” vagy „gyógybor” kétségtelenül jól esik, de csak pillanatnyilag enyhíti a szenvedéseket. A legjobb hagyni a szervezetet, hagy küzdjön nyugodtan az alkohol maradványaival.

A másnaposság tünetei általában 24 óra alatt lecsengenek. Úgyhogy holnap mindenki mehet dolgozni, nem kell hívni a főnököt, hogy beteget jelentsünk. Ő úgyis hasonló állapotban lesz, és ha a telefon csörgésével még fel is ébresszük, könnyen nagyobb bajba is kerülhetünk, mint a fejfájás. Ha túljutottunk minden nehézségen, na akkor lehet élvezni a 2008-at. Boldog új évet, minden józan és józanodó embernek!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását