2024. április 19. - Emma

Mit tehetünk, ha olvasási válságban szenvedünk?

Olvasási válság alatt manapság sokan azt értik, hogy a gyerekek nem olvasnak, de lassan már a felnőttek sem, mindenki az okostelefonját nyomkodja, és ott is inkább a képek és a videók ragadják meg a figyelmüket, nem az írott szöveg. Való igaz, hogy ez is egyfajta válságnak tekinthető, de most a személyes olvasási válságról szeretnénk szót ejteni, amikor az egyén, aki szeret olvasni, egyszer csak elveszíti az érdeklődését a könyvek iránt.
2020. március 16. hétfő 08:40 - HírExtra

Az olvasási válság lehetséges okai 

Az igazi könyvmolyok pontosan tudják, hogy a „csak még egy fejezetet elolvasok” kijelentés tízből kilencszer egy önmagunknak tett hazug ígéret, hiszen azt az egyet mindig követi egy újabb fejezet. És hacsak az esti olvasás során el nem alszunk a könyv fölött a fáradtságtól, megesik, hogy valamikor a hajnali órákban elégedett mosollyal tesszük le végül a könyvet, de csakis az után, hogy az utolsó oldalakkal is végeztünk. 

Azonban az élet számtalan olyan helyzetet hozhat, amikor az olvasás háttérbe szorul. Ez összefügghet akár munkahelyi stresszel, magánéleti válsággal, illetve a pozitív dolgok, mint például egy új családtag érkezése szintén elterelheti a figyelmünket a polcon sorakozó jobbnál jobb kötetekről.

 Változnak a prioritások 

Azok számára, akik naponta elmerülnek az írott történetek varázslatos világában, nehéz lehet elfogadni, amikor az élet felülírja a már jól bevált szokásokat. Ennek számtalan oka lehet, de jellemzően a megszaporodott teendők miatt érezzük legtöbbször úgy, hogy egyre kevesebb idő jut az olvasásra, és kisebb gondunk is nagyobb annál, minthogy olvasással töltsük az időnket. 

Abszolút érthető dolog, ha bizonyos élethelyzetekben az olvasást számos más feladat előzi meg a fontossági sorrendben, hiszen ebben a felpörgött világban is rengeteg teendővel kell megküzdenünk, mielőtt bekuckózhatnánk a kényelmes fotel ölelésébe egy puha pléd és egy jó könyv társaságában. 

Mit tehetünk, ha változtatni szeretnénk a helyzeten? 

Először is vizsgáljuk meg a helyzetünket, próbáljunk rájönni, hogy mi az oka annak, hogy bár szeretnénk olvasni, de valahogy nincs kedvünk hozzá, illetve nehezen szánjuk rá magunkat az olvasásra. 

Ha valóban olyan helyzetben vagyunk, amikor szinte esélyünk sincs kézbe venni egy könyvet, ami például egy újszülött kisbaba mellett nem meglepő, akkor egy időre talán elengedhetjük a dolgot, hiszen ez az állapot nem tart örökké, idővel újra tudunk magunkra szánni értékes perceket. 

Azonban ha az a baj, hogy éppenséggel időnk lenne, de kedvünk nincs, pedig szeretnénk olvasni, akkor a motivációnkkal vagy az olvasnivalóval is lehet gond. Hiszen amennyiben nincs olyan könyv, ami valóban felcsigázza az érdeklődésünket, akkor sokkal nehezebb nekiállni a betűfalásnak. 

Ha úgy érzi, hogy Önnek is ez a problémája, akkor javasoljuk, hogy nézzen szét a Mai-Könyv.hu kínálatában, ahol számtalan érdekes és izgalmas könyvre lelhet!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását