2024. április 20. - Tivadar

A követeléskezelés menete

Követelésünk akkor és azzal szemben alakul ki, ha egy általunk kiállított számlát a partnerünk nem teljesít a fizetési határidőre. Ez a követelés tehát a megadott határidő és az összeg bankszámlánkra való beérkezése között áll fenn. Amennyiben szerződésünkben úgy állapodtunk meg, hogy a teljesítés idejének elmulasztása késedelmi kamat felszámolásával is jár, úgy a kamattal terhelt összegnek kell beérkeznie.
2020. március 2. hétfő 11:23 - HírExtra

Attól függően, hogy meg szeretnénk-e őrizni a kapcsolatot az adósunkkal, illetve, hogy mióta áll fenn a tartozása, több lehetőségünk is van az összeg behajtására, tehát a követeléskezelésre. Mielőtt jogi útra terelnénk a dolgot, érdemes e-mailben, vagy szóban emlékeztetni a számlánk esedékességére. Ha ez nem elég, a következő lehetőségek állnak előttünk.

Fizetési felszólítás

Ezt e-mailben, vagy levélben, de mindenképp írott formában küldjük ki a partnerünknek, megnevezve benne a tartozása összegét, a késedelmi kamatot, ha van és a fizetési határidőt. Levelünkben használjunk hivatalos hangnemet, de legyünk határozottak! A fizetési felszólítás az utolsó lépés, amit megtehetünk, mielőtt közjegyzőhöz, ügyvédhez, vagy behajtó céghez fordulnánk segítségért.  

A felszólításban a fizetés elmulasztása mellett figyelmeztethetjük partnerünket a további szankciók lehetőségéről is. Ha a felszólításban megjelölt dátumig sem érkezik be a számládra a kért összeg, küldhetsz egy újbóli felszólítást, vagy jogi útra terelheted az ügyet. Az ügyvéd nem peres úton beadhat egy fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet az adósod részére, akinek ez az utolsó lehetősége, hogy megfizesse a tartozását, mielőtt bírósági eljárás indulna ellene.

Bírósági feljelentés

Amennyiben a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem sem jár sikerrel, az ügyfeled ellen bírósági eljárás indítható. Erre a későbbi végrehajtási eljáráshoz is szükség van. A procedúra menetére számos törvény befolyással bír. Ezek közül az egyik legfontosabb a GDPR, ami az Európai Parlament és Tanács 2016/679-es rendelete a természetes személyek adatainak védelméről. Ez például arra van kihatással, hogy a követelését teljesíteni akaró cég, vagy személy milyen adatokat adhat meg egy behajtó cég számára partneréről. 

A másik fontos törvény a 2014-ben hatályba lépett Polgári törvénykönyv, amelyben több változtatás is érinti a gazdasági élet szereplőit. Ebben megszigorították például az elévülés szabályát, vagyis a tartozás elévülése nem kezdődik újra a felszólítás kiküldésétől, és kiterjesztették a cégvezetők, tulajdonosok felelősségi körét is. Ez azt jelenti, hogy kockázatos üzleti döntéseikért már saját vagyonukkal is felelhetnek a vállalatok tulajdonosai. 

Ezeken kívül fontos tisztában lenni a Hpt. és a Vht., azaz a 2013. évi CCXXXVII. törvény rendelkezéseivel is. Ezek a hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra terjednek ki, valamint az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtást szabályozza. 

Bírósági végrehajtás

Amennyiben egyik fentebb említett módszer sem hoz eredményt, úgy az adós ellen bírósági végrehajtás indítható. Ennek megkezdése egy közjegyző által előállított okirattal, úgynevezett végrehajtási záradékkal történik. Ez alapján törvényben meghatározott keretek között egy önálló bírósági végrehajtó jár el az ügyben, aki felkutatja és lefoglalja az adós bármely fennálló vagyonát. Letiltást rendelhet el munkabérre és nyugdíjra is, átutalást kezdeményezhet a tartozó fél bankszámlájáról, illetve lefoglalhatja és értékesítheti annak gépjárművét, ingóságait és ingatlanát is. 

A bírósági végrehajtás addig folyik, amíg a tartozás kiegyenlítésre nem kerül, vagy az adós fél csődöt nem jelent. Lehetőség van ugyanakkor a megszüntetésére, ha az eljárás közben a tartozás rendezésre kerül.

Ha követelést szeretnél érvényesíteni, úgy ezeken a lépcsőfokokon kell végigmenned! Elsőként érdemes beszélni a partnereddel, emlékeztetni a fizetési kötelezettségére, majd felszólítást küldeni neki, ha ez nem bizonyul elégségesnek. Ezután következhet a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem, amit közjegyző, vagy ügyvéd segítségével nyújthatsz be. Amennyiben ezután sem rendezi a tartozását, az ügy a következő szintre lép és bírósági feljelentés születik, aminek ítélete után végrehajtási eljárás indítható. Ha az adós ekkor sem fizet, úgy kérvényezheted az eljárás elindítását. 

Mit tegyél, ha ellened indul követelési eljárás?

Az egyszerű módszer, hogy kifizeted a tartozásod. Ha erre anyagi problémák miatt nincs lehetőséged, úgy igyekezz megegyezni a követelő féllel! Kérhetsz fizetési haladékot, vagy törlesztheted részletben az elmaradt összeget, így ő hozzájut a pénzéhez, ellened pedig nem indul bírósági eljárás. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását