2024. április 20. - Tivadar

Rengeteg pénzzel tartoznak a fogyasztók

Az E.ON energiaszolgáltatónál a lakossági áram- és gázhasználók tartozása összesen több tízmilliárd forintra rúg, míg az önkormányzatok és közintézmények hátraléka egymilliárd forintot tesz ki - közölte az E.ON Hungária Zrt. sajtószóvivője.
2011. augusztus 19. péntek 09:59 - HírExtra
Egyházi Nikoletta elmondta, hogy a harminc napon túli tartozások mértéke a lakossági fogyasztók körében húsz százalékkal emelkedett az elmúlt két évben, és a védendő fogyasztók száma hússzorosára - nyolcvanezerre - nőtt. A társaság ellátási területén tavaly 55 ezer ügyfélnél kapcsolták ki az áramot vagy a gázt tartozás miatt.

A szóvivő közlése szerint az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt a lejárt tartozások mértéke. A kilencven napos kikapcsolási türelmi idő nem jelentett a fogyasztóknak végleges megoldást számláik kifizetésére, a fizetési hajlandóságot rontotta, és egyre többen utaltak késve. Ez sok esetben egyre nagyobb összeg felhalmozását okozta - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy július elsejétől a törvényi szabályozásnak megfelelően változott a kikapcsolási türelmi idő: 90 napról 60 napra csökkent. Ez azt jelenti, hogy július elsejétől már 60 napos tartozás után kikapcsolhatják a szolgáltatást annál, aki nem fizeti számláit. A visszakapcsoláshoz ki kell fizetnie kamatokkal együtt a lejárt esedékességű számláit, a felszólítási díjat, valamint a ki- és visszakapcsolás díját. Ha a visszakapcsolást csak a kikapcsolást követő 30 nap elteltével kérik, akkor – mivel a szerződés 30 nap elteltével megszűnik - ezeken túl új igénybejelentő lapot is be kell adni.

Egyházi Nikoletta tájékoztatása szerint az idei év elejétől növekvő tendenciát mutat az állami fenntartástól függő intézmények kintlévősége. Az idei évben az E.ON területén a lejárt önkormányzati tartozások mértéke áprilisban volt a legmagasabb, másfél milliárd forint. Júliusban újból megnőtt a hátralékot felhalmozó önkormányzatok száma, és a nem lakossági ügyfeleknél már harminc napon túli lejárt tartozás esetén kikapcsolhatják a szolgáltatást.

A szóvivő szólt arról is, hogy a közintézmények nehéz anyagi helyzetét figyelembe véve próbálnak kölcsönösen teljesíthető megállapodásokat kötni, egyedi részletekben történő törlesztésben megállapodni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását