2024. március 19. - József, Bánk

9 rossz jelszó használati szokás, amit kerülni kell

Bár naponta hallani híreket az adathalászatról, a rosszindulatú programokról, milliós e-mail cím és jelszó párok nyilvánosságra hozataláról, mégis nagyon sokan még mindig gyenge jelszavakat használnak. Ezért az alábbiakban megmutatjuk azokat az általános szokásokat, amelyeket kerülni kell.
2020. január 17. péntek 15:02 - HírExtra

Ha nem akarunk bajlódni mindig újabb és újabb jelszavak kitalálásával és megjegyzésével, használjuk a Jelszó generátor oldalt, ahol számos beállítási lehetőség van és a generált jelszavakat le is tudjuk menteni.

De lássuk a rossz szokásokat!

     1. Azonos jelszó minden webhelyen

Az egyforma jelszó használata nagyon gyakori, mivel így csak egyetlen jelszót kell megjegyezni, ugyanakkor ez a legnagyobb veszélye is, mivel így ha egy helyen feltörik a jelszavunkat, akkor minden más adatunkhoz is hozzáférnek.

     2. Túl rövid jelszó

A legtöbb webhelyen ma már megkövetelik vagy legalábbis figyelmeztetnek rá, hogy a jelszó legalább 8 karakternyi hosszú legyen, ennek ellenére megdöbbentő, hogy még 2019-ben is az “123456” volt a legtöbbet használt jelszó a világon.

     3. Csak számokból vagy csak betűkből álló jelszó

Sokan szeretik a születési dátumukat, a nevüket vagy a telefonszámukat használni jelszóként, az erős jelszó azonban vegyesen tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket.

     4. Azonos jelszó egy életen át

Nyilván örülünk annak, ha végre sikerül megjegyeznünk a jelszavunkat egy adott internetes belépéshez, ez azonban nem biztonságos. A vélemények megoszlanak az optimális változtatási gyakoriságról, de legalább félévente-évente mindenképpen célszerű a jelszavakat módosítani.

     5. Túl gyakori jelszóváltás

Ez az előző ellentéte, a ló másik oldala. A túl sűrű jelszóváltás akár visszafelé is elsülhet. Cégeknél persze indokolt lehet a gyakori jelszóváltás, azonban az emberek többsége kényelmes vagy feledékeny. Az előbbinél valamilyen séma szerint változtatjuk a jelszavunkat, az utóbbinál pedig felírjuk valahová.

     6. Jelszavak tárolása könnyen hozzáférhető helyen

Az egyik legáltalánosabb hiba, ha a számítógépen az asztalon helyezünk el egy “jelszo.txt” vagy “password.txt” nevű fájlt. Ez majdnem olyan, mint amikor a bankkártya mellé teszünk egy cetlit, amely a PIN kódunkat tartalmazza. Jobb megoldás, ha egy táblázatban tartjuk nyilván, és a táblázatot is jelszóval védjük. Így csak a táblázat megnyitásához szükséges jelszót kell megjegyeznünk.

     7. Jelszavak megadása ismeretleneknek

Nap mint nap sok olyan levél érkezik, amely látszólag valamely pénzintézettől jön és valamilyen karbantartásra vagy egyéb technikai hibára hivatkozva kéri a belépési adatainkat. Ha megvizsgáljuk e levelek feladóját, akkor a domain név elárulja, hogy egy adathalász levélről van szó. 

     8.Saját név használata jelszóként

Saját nevet sem kiírva, sem becézve nem célszerű jelszóként használni, mert könnyen visszafejthető.

     9. Joker szavak használata jelszóként

Vannak olyan szavak, amelyek minden évben szerepelnek a leggyakoribb jelszavak toplistáján, ezek a már említett “123456” mellett az angolban az “admin”, “love”, “password”, “qwerty”, magyarban a “jelszo”, “szerelem”. Kerüljük ezeket!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását