2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Új megoldás a szoftverfejlesztöknek

Annak ellenére, hogy több tízezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról, a pályakezdők nincsenek könnyű helyzetben ezen a területen sem.
2019. december 4. szerda 15:32 - HírExtra

Az informatikushiány ellenére a pályakezdő fejlesztők elhelyezkedését is nehezíti, hogy a cégek sokszor már egy belépő pozíció esetén is elvárják a tapasztalatot. A programozókat képző Green Fox Academy belső fejlesztési ügynökségében, a Húliban a frissen végzettek már az álláskeresés idején valós projekteken dolgozhatnak, jelenleg többek között a Twitter ex engineering managere számára fejlesztenek.  A Húli új együttműködési konstrukciója emellett a vállalatok egyik legfőbb toborzási kihívására is választ ad.

A hazai állásportálok gyors áttekintése alapján körülbelül minden második nyitott kezdő pozíció esetén elvárás, de legalábbis előny, ha a pályázónak már van programozói tapasztalata, a junior pozíciókhoz pedig 1-3 éves releváns gyakorlatot várnak a cégek. A CodinGame nemzetközi felmérése szerint a globális piacon is a tapasztalat a legerősebb szűrő egy pozíció betöltésekor: az IT toborzással foglalkozó HR-esek elsősorban a korábbi projektek és a szakmában eltöltött évek alapján értékelik a jelentkezőket, emellett a fejlesztők GitHub repository-jára és  saját projektjeire kíváncsiak.

Tóth Mária, a DXC Technology Hungary szoftverfejlesztési igazgatója is egyetért azzal, hogy egy kezdő fejlesztő számára is előny, ha van projekttapasztalata, a felvételi során ők elsősorban nem is magára a kódra kíváncsiak: “Ha a közös fejlesztési munka alatt valaki elsajátítja a releváns terminológiát, akkor az interjún már kezdőként is képes lesz szakmai szinten kommunikálni. Emellett az, hogy a jelölt hogyan érezte magát a projektben, hogyan zajlott a közös munka, sokat elárul a csapatmunkával és szakmai kihívásokkal szembeni attitűdjéről is.”

A Twitter ex engineering managere számára fejlesztenek a Green Fox juniorjai

A programozókat képző Green Fox Academy a projekttapasztalat megszerzésében is segíti a hallgatóit. A bootcamp által kínált képzés egésze nagyon gyakorlatorientált, az utolsó időszakban a hallgatók már kis csapatokban konkrét projekteken dolgoznak. Ezt egészíti ki a Green Fox belső fejlesztési ügynöksége, a Húli, ahova a képzés befejezése után “ülhetnek át” a juniorok az álláskeresés idejére. “A juniorok tapasztalt seniorok mentorálása mellett valós projekteken dolgoznak. Kifejezetten olyan megbízásokat fogadunk be, ahol az ügyfél partner abban, hogy juniorok is részt vegyenek a fejlesztésben” - meséli Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója. 

Az egyik ilyen projekt a PhoneIn intelligens kaputelefon megoldás fejlesztése. A startup alapítója, Jesse Smith korábban három évig a Twitternél dolgozott engieneering managerként, majd a Green Foxba érkezett, hogy egy specifikus technológiáról, a beágyazott programozásról tanuljon a vállalkozásához. Jelenleg a Húliban három egykori csoporttársával, valamint egy senior mentorral dolgozik a PhoneIn prototípusának elkészítésén. “Ez egy nagyon komplex projekt, amiben nagyon sok a bizonytalanság, ráadásul juniorként elkezdeni dolgozni mindig nehéz, mégis nagyon hamar már igazi csapatként tudtunk működni. Ebben sokat segített a senior mentorunk, aki az architektúra kialakításában, a projektmenedzsmentben is részt vesz” - mondta Jesse Smith a projekt előrehaladásáról.

“Hasonló projektekből egyre több van - mondja Bárdos Kristóf. - Sőt, arra is van példa, hogy ezek a csapatok nem nálunk, hanem a megbízó cégnél, helyben dolgoznak a fejlesztésen. A partnereink visszajelzése alapján ugyanis sok esetben juniorok felvételének legfőbb gátja, hogy bár a cégnél a büdzsé is rendelkezésre áll a fejlesztési projekt elindítására, nincs olyan szabad kapacitással bíró senior, aki irányíthatná a munkát.” A Green Fox új konstrukciója erre is megoldást kínál, hiszen a bootcamp saját seniorjai vagy néhány éves tapasztalattal rendelkező végzett hallgatói is részt vesznek a fejlesztésben. Eközben integrálják a juniorokat, akik pár hónap után már önállóan is tudnak dolgozni,  és tapasztalattal ülhetnek át a projektgazda csapatába.

Forrás: green fox academy
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását