2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Farkas ez vagy kutya?

DNS-vizsgálatokkal sem tudták meghatározni tudósok, hogy kutya vagy farkas-e az a 18 ezer éves, tökéletesen megőrződött kölyöktetem, amelyre 2018 nyarán bukkantak a szibériai Jakutföldön - adta hírül a The Siberian Times napilap honlapja.
2019. november 28. csütörtök 09:41 - HírExtra


 

    Azt bizonyosan megállapították, hogy a kölyök kan, és tejfogai alapján alig kéthónapos lehetett, amikor elpusztult. Az örökké fagyott talaj az Ingyigirka folyó közelében tökéletesen megőrizte a tetemet, még a kicsiny állat bajuszát és szempilláit is.


    A kölyökállat halálának okát sem tudták még megállapítani a tudósok, de a tetem helyzetéből arra következtetnek, hogy nem valami váratlan esemény okozta.


    Az első DNS-szekvenálást a svédországi Paleogenetikai Központban végzeték, és eredménye meglepte a kutatókat, mivel nem tudták meghatározni, hogy a kicsiny állat kutya vagy farkas volt.


    Love Dalén professzor szerint általában ez már az első DNS-tesztekből ki szokott derülni. "A központnak van Európa legnagyobb génbankja a világ összes kutyaféléjéből, de ebben az esetben nem tudtuk azonosítani az állatot az első vizsgálattal" - magyarázta.


    A tudósok feltételezése szerint a kölyök vagy farkas, vagy kutya, de lehet egy farkaskutya/korai kutya, azaz átmenet a farkas és a kutya között. A kölyök a Dogor nevet kapta, amely jakut nyelven barátot jelent, angolul azonban akár azt a kérdést is rejtheti, hogy kutya vagy..(dog or) mi ez az állat.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását