2020. szeptember 29. - Mihály
2019. november 12-én kormánypárti képviselők egy csoportja benyújtotta azt az országgyűlési törvény módosítására irányuló javaslatot, amelynek következményént súlyosan sérülnének az ellenzéki országgyűlési képviselők jogai, tovább nehezülne a parlamenti nyilvánossággal összefüggő demokratikus közvélemény helyzete.
2019. november 25. hétfő 08:08 - HírExtra

 Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) friss elemzése többek között arra is rámutat, hogy a demokrácia alapvető elveivel teljes mértékben szembemenő jogszabálymódosítás alapján az országgyűlési képviselőknek az önmagában is jelentős korlátozásnak minősülő előzetes egyeztetés mellett sem lesz többé alanyi joguk a közigazgatási szervek, közintézmények területére belépni, a renitens képviselőket a házelnök pedig akár hat hónapig terjedő parlamentből való kitiltással, az eddigieknél jóval magasabb mértékű bírságokkal is büntetheti.
 
Az elmúlt egy év nagy visszhangot kiváltó ellenzéki akciói, általános rendszerkritikába hajló tüntetései, valamint az önkormányzati választások friss eredménye, annak nyilvánvaló összefüggése a leginkább az interneten terjedő korrupciós, szexuális botrányokkal, reagálásra kényszerítik a rezsimet. Ennek egyik nyilvánvaló megnyilvánulása a parlamenti nyilvánosság, a „rendetlenkedő”, a hatalmi színjátékhoz asszisztálást remélhetőleg egyre inkább visszautasító ellenzéki országgyűlési képviselők megregulázására tett kísérlet. Magyarországon a parlament jelenleg szinte egyáltalán nem képes betölteni a demokráciákban neki rendelt funkcióját. A kormánypárt parlamenti kétharmada miatt az ellenzéknek nincs lehetősége valós befolyást gyakorolni a döntéshozatalra, a házelnök rendészeti-fegyelmező hatásköreit folyamatosan bővítik, akadályozzák a képviselők véleménynyilvánítását, a szabad és nyilvános vitát, az egyéni képviselői jogokat, a parlamenti vizsgálóbizottságok hosszú évek óta meg sem alakulhatnak, újabb és újabb tilalomfákkal korlátozzák a sajtó munkáját.
 
Ahogyan arra az EKINT a tavalyi választások után valamennyi ellenzéki képviselőnek írt nyílt levelében és a hozzá kapcsolt elemzésében is felhívta a figyelmet, az ellenzéknek az Országgyűlésben a legfontosabb eszköze az maradt, hogy a parlamentet a nyilvánosság egyik kitüntetett terepeként használja, az autokratikus berendezkedéssel szembeni demokratikus alternatíva üzeneteit juttassa el a választópolgárokhoz. Álláspontunk szerint az alkotmányosság, jogállam és parlamentarizmus elleni merénylet, ha a többségi akarat adminisztratív, jogi korlátozásoknak veti alá az ellenzéki képviselők ellenőrző és véleménynyilvánító tevékenységét.

Forrás: Eötvös Károly Intézet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását