2024. április 16. - Csongor

A vizespalack és a baktériumok

Kulacsot használni jó: mindig tudsz benne magaddal vinni vizet, amivel nemcsak a pénztárcádat kíméled, hanem a környezetet is. Ma már nagyon sokféle vizespalackot lehet kapni a fémtől kezdve az üvegen át egészen a BPA-mentes műanyagokig.
2019. november 15. péntek 15:15 - HírExtra
 

 Az egyébként is bőséges választékot tovább növeli, hogy rengeteg mintával dekorált darabot lehet találni, így mindenki olyat választhat, ami illik az egyéniségéhez. Miközben lelkesen használjuk és töltögetjük újra a kulacsot, nem szabad megfeledkezni a tisztításáról sem.

Nem tűnik koszosnak, mégis szennyezett

Nem csupán ott kerülhetnek baktériumok a kulacsra, ahol a szád hozzáér, hanem ahol a kezed is. Hiszen hacsak nem vagy extrém tisztaságmániás, és nem mosol kezet mindig azután, hogy hozzáértél a telefonodhoz, a billentyűzethez, a kilincsekhez vagy bármi máshoz, amin lehet baktérium, akkor előbb-utóbb bizony a kulacsodra is rákerül. Ahhoz pedig, hogy szemmel láthatóvá váljon a szennyeződés, már igencsak mocskosnak kell lennie. Jobban jársz, ha ezt nem várod meg, hanem rendszeres időközönként ráveszed magad a mosogatására, ugyanis amennyiben nem mosod el elég gyakran, könnyen betegséget okozhat.



Egy amerikai kutatás szerint négyzetcentiméterenként akár 300.000 kolóniaképző egység (életképes mikroorganizmus) is lehet a kulacsban, de nem elképzelhetetlen a 900.000 sem.

Fontos az alaposság


Hihetnénk, hogy mivel csak víz van benne, elég egy alapos öblítés, azonban ez nem így van. Ha nem sikálod át rendesen kívül-belül, nemcsak megmaradnak benne a baktériumok, hanem idővel biohártyát alkotnak a kulacs belsejében. Ez már szemmel látható lerakódás, és dörzsöléssel tudod csak eltávolítani. Ezért fontos minél gyakrabban megtisztítani a vizespalackot, az általános javaslat szerint elég heti egyszer, de azt sem tartják túlzásnak, ha valaki naponta szükségét érzi a mosogatásnak.

Hogyan kell elmosni?

Nézzünk majd egy öko tippet is a tisztításhoz!

Ha van a gyártónak utasítása a kulacs tisztítására vonatkozóan, első sorban mindenképp azt kell követni. Vannak olyan kulacsok, melyek mosogatógépben tisztíthatóak, viszont ha nem engedélyezett a gépi mosogatás, akkor a legjobb a meleg, mosogatószeres vízzel és szivaccsal vagy üvegmosó kefével történő tisztítás. Ebben az esetben plusz egy dologra oda kell figyelni: néhány naponta nem csupán a kulacsot kell kimosni, hanem azt a szivacsot vagy üvegmosót is szükséges fertőtleníteni, amivel a palackot mossuk.

Ha nem vagy a mosogatószerek híve, és inkább természetes, környezetbarát módszerekkel szeretnéd tisztán és baktériummentesen tartani a kulacsodat, használhatsz ecetet is. Ecetes meleg vízbe áztasd rövid ideig, majd ugyanúgy mosd és öblítsd el az ecetes vízzel, végül alaposan öblítsd át mindenhol.

A kulacsod élettartamát a rendszeres tisztítással növelni tudod, viszont örökéletű így sem lesz, ezért ha tönkrement, ne habozz lecserélni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását