A vizespalack és a baktériumok

Kulacsot használni jó: mindig tudsz benne magaddal vinni vizet, amivel nemcsak a pénztárcádat kíméled, hanem a környezetet is. Ma már nagyon sokféle vizespalackot lehet kapni a fémtől kezdve az üvegen át egészen a BPA-mentes műanyagokig.

 

 Az egyébként is bőséges választékot tovább növeli, hogy rengeteg mintával dekorált darabot lehet találni, így mindenki olyat választhat, ami illik az egyéniségéhez. Miközben lelkesen használjuk és töltögetjük újra a kulacsot, nem szabad megfeledkezni a tisztításáról sem.

Nem tűnik koszosnak, mégis szennyezett

Nem csupán ott kerülhetnek baktériumok a kulacsra, ahol a szád hozzáér, hanem ahol a kezed is. Hiszen hacsak nem vagy extrém tisztaságmániás, és nem mosol kezet mindig azután, hogy hozzáértél a telefonodhoz, a billentyűzethez, a kilincsekhez vagy bármi máshoz, amin lehet baktérium, akkor előbb-utóbb bizony a kulacsodra is rákerül. Ahhoz pedig, hogy szemmel láthatóvá váljon a szennyeződés, már igencsak mocskosnak kell lennie. Jobban jársz, ha ezt nem várod meg, hanem rendszeres időközönként ráveszed magad a mosogatására, ugyanis amennyiben nem mosod el elég gyakran, könnyen betegséget okozhat.



Egy amerikai kutatás szerint négyzetcentiméterenként akár 300.000 kolóniaképző egység (életképes mikroorganizmus) is lehet a kulacsban, de nem elképzelhetetlen a 900.000 sem.

Fontos az alaposság


Hihetnénk, hogy mivel csak víz van benne, elég egy alapos öblítés, azonban ez nem így van. Ha nem sikálod át rendesen kívül-belül, nemcsak megmaradnak benne a baktériumok, hanem idővel biohártyát alkotnak a kulacs belsejében. Ez már szemmel látható lerakódás, és dörzsöléssel tudod csak eltávolítani. Ezért fontos minél gyakrabban megtisztítani a vizespalackot, az általános javaslat szerint elég heti egyszer, de azt sem tartják túlzásnak, ha valaki naponta szükségét érzi a mosogatásnak.

Hogyan kell elmosni?

Nézzünk majd egy öko tippet is a tisztításhoz!

Ha van a gyártónak utasítása a kulacs tisztítására vonatkozóan, első sorban mindenképp azt kell követni. Vannak olyan kulacsok, melyek mosogatógépben tisztíthatóak, viszont ha nem engedélyezett a gépi mosogatás, akkor a legjobb a meleg, mosogatószeres vízzel és szivaccsal vagy üvegmosó kefével történő tisztítás. Ebben az esetben plusz egy dologra oda kell figyelni: néhány naponta nem csupán a kulacsot kell kimosni, hanem azt a szivacsot vagy üvegmosót is szükséges fertőtleníteni, amivel a palackot mossuk.

Ha nem vagy a mosogatószerek híve, és inkább természetes, környezetbarát módszerekkel szeretnéd tisztán és baktériummentesen tartani a kulacsodat, használhatsz ecetet is. Ecetes meleg vízbe áztasd rövid ideig, majd ugyanúgy mosd és öblítsd el az ecetes vízzel, végül alaposan öblítsd át mindenhol.

A kulacsod élettartamát a rendszeres tisztítással növelni tudod, viszont örökéletű így sem lesz, ezért ha tönkrement, ne habozz lecserélni.