2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Az Egyesült Államok keleti partja 2000 kilométeren át húzódik Kanadától Florida csücskéig. Mindent sajnos lehetetlen bejárni egy-két hét alatt, épp ezért érdemes szemezgetni és kiválogatni az ízlésednek leginkább megfelelő helyszíneket.
2019. október 19. szombat 08:20 - HírExtra
 
Jelen cikk útvonaltervének bármelyi szakaszát választod, az itt töltött idő feledhetetlen lesz.

Mikor érdemes az USA-ba látogatni?

A legkellemesebb a tavasz (március-május) és a kora ősz, mivel a főszezon (május-szeptember, illetve karácsony és újév) rendkívül túlzsúfolt, északon pedig már novemberben megérkezhet a hideg. Ráadásul a hurrikánszezon augusztus-szeptember között van.

Maine és Vermont: a természeti csodák államai 
 

A 300 kilométer hosszú Fundy-öböl extrém magas, a 14-16 métert is elérő árapály jelenségről nevezetes (az óceánokban ez jellemzően 1 méter!). Bizarr, gombaszerű sziklaalakzatai is igen jellegzetesek.

Maine és Vermont államban számtalan park, erdőség és sziget csábít kirándulásra. Utóbbi háromnegyedét erdő borítja, ahol csodás patakok és vízesések gyönyörködtetnek. A Moss Glen-vízesés talán mind közül a legszebb.

Rhode Island, Providence


Providence városában a kisvárosi hangulat keveredik a nyüzsgő nagyvárosival, a történelem a modernizmussal, és minezt számtalan park, múzeum, állatkert és kiállítás teszi még változatosabbá.

New York

A világ egyik leghíresebb városának látnivalói dióhéjban:

● Staten Island komp fedélzetéről kényelmesen csodálhatod meg a Szabadság-szobrot
● Brooklyn-híd
● Broadway és a Time Square

● Central Park: mesterséges tó, sétányok, korcsolyapálya, vadaspark, 10 km kerékpárút
● Metropolitan és Guggenheim Múzeum
● Dakota ház: John Lennon egykori utolsó lakás

● Wall Street
● Empire State Building

Niagara-vízesés

New Yorkból nagyjából 400 kilométer távolságra esik, azonban maga az utazás is pazar látnivalókat kínál. Ezen a vidéken kanyarog a keleti part leghosszabb folyója, a gyönyörűséges Susquehanna, és a csodás tóvidék (Finger Lakes Country) is festői látványt kínál.

A gigantikus Niagara-vízesés Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik. Két nagyobb része a kanadai Patkó-zuhatag (ide a Table Rockról nyílik lélegzetelállító kilátás) és a túloldali, Amerikai-zuhatag. A kisebb Menyasszonyi fátyol-zuhatag is az amerikai oldalon látható.

A vízesés megtekinthető a Maid of the Mist nevű hajó fedélzetéről és a 236 méter magas Skylon Tower tetejéről, ahol akár egy vacsora is elkölthető.

Amish country


A Nagy-tavaktól már nem esik messze az Ohio államban fekvő Amishok földje, ami egy kulturális csemege az erre érzékenyek számára. Az amishok keresztény vallásúak, rendkívül egyszerű életet élnek és tartózkodnak a modern technológiák használatától.

Washington

Washington felé vezető úton állj meg Gettysburgben, ahol az amerikai polgárháború legvéresebb csatájának (1863) állított emlékművet tekintheted meg. Itt hangzott el továbbá a Abraham Lincoln híres beszéde, amihez Lincoln valószínűleg Kossuth Lajostól is vett át gondolatokat.

Washington nevezetességei:

● a Capitolium épülete (az USA Kongresszusa)
● a legfelsőbb bíróság
● a kongresszusi könyvtár

● az F.B.I. Székháza
● a Washington Emlékmű
● a Lincoln Memorial

● a Fehér Ház
● az Arlingtoni Temető J.F. Kennedy emlékműve
● Smithsonian Intézmény, a világ legnagyobb múzeumi, oktatási és kutatási komplexuma

Delaware (kitérő)

Ez a kulturális gyöngyszem némi kitérőt igényel, megéri azonban ellátogatni ide. Múzeumok sokasága vár, rengetegféle tematikával (természettudományok, történelem, művészetek, mezőgazdaság), illetve mindenképpen megéri megnézni a Nemours kastélyt és a hozzá tartozó lenyűgöző kertet, illetve a vintage autókból álló gyűjteményt.

Lost World Caverns és az Appalache-hegység (Virginia)


Washingtontól mindegy 4,5 óra autóútra található barlangrendszer, a Lost Word Caverns. Elképesztő sziklaalakzatai 45 perces, vezetett túra keretében csodálhatóak meg. A barlangokhoz tartozó Múzeumban az itt talált T-Rex és Triceratops leletei is ki vannak állítva.

Az Appalache-hegységben megszámlálhatatlan természeti szépség vár még, amit leginkább Appalachian Trail valamelyik szakaszának, például az East River Mountain Overlook bejárásával fedezhetsz fel. A túrára Bluefield városából indulhatsz el.

Florida
 
Florida klímája trópusi, ezért télen vagy tavasszal a legjobb ide ellátogatni. Főbb látnivalói Miami, az Everglades Nemzeti Park, a Kennedy Űrközpont és Key West nyaralóparadicsom.

Miamiban érdemes ellátogatni a tengerparti Arc Deco negyedbe, a homokos Beach-re, Little Havanába és Wynwood Walls-hoz, a graffiti művek otthonába. Ha már unod a nyüzsgést, kajakozz a Everglades Nemzeti Park mangrove erdőiben.

Zárásként pedig töltődj fel a Karibi-tengeren fekvő Key West szigeten, ahol érdemes meglátogatni a világ egyetlen teknőskórházát, a Hemingway-házat (a nagy író egykori otthona) és a pillangóparkot.
Költségek

Egy 16 napos keleti parti körút alapköltségei (repülőjegy, szállás, autóbérlés, iroda tanácsadói díj) 400 ezer forinttól már reális. Ezen felül még számolj a belépők díjaival és az egészségügyi biztosítással. Váratlan költségek természetesen felmerülhetnek, például az autóbérlés során (büntetés, előre nem jelzett díjak, ajánlott extrák), vagy előre nem kalkulált belépő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását