2024. március 29. - Auguszta

Miről nem beszélt Szijjártó Brazíliában és miről igen

Magyarország minden eddiginél szorosabb kapcsolatot szeretne kiépíteni Brazíliával; miután a két ország vezetői nagyon hasonlóan közelítik meg a világpolitika kérdéseit, ezt a kivételes politikai egyetértést kölcsönös gazdasági előnyökre kell váltaniuk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden brazil hivatali kollégájával, Ernesto Araújóval közös brazíliavárosi sajtótájékoztatóján.
2019. október 9. szerda 10:00 - HírExtra
 
Szijjártó számtalan kérdésben tárgyalt a brazil politika vezetőivel, ám arról nem érkeztek hírek, hogy a Föld egyik legfontosabb természeti kincsét, a bolygó alapvető életfeltételeit biztosító amazonasi esőerdő kiírtását bármilyen szinten is kritizálta volna. Míg a külügyminiszter kemény szavakkal szokta bírálni az európai politika egyébként marginális kérdéseit, addig szóra sem méltatta az esztelen erdőírtást, melyet a jelenlegi brazil kormány tett az eddigieknél könnyebbé. 

Ezzel szemben szó volt: 

Brazília és Magyarország hasonlóan fontosnak ítéli meg a biztonság kérdését, az illegális migráció megállítását, azt, hogy mindenki tartsa tiszteletben szuverenitását, és fontosnak tartja a keresztény közösségek megvédését világszerte - mondta.

Kifejtette, ennek megfelelően a magyar kormány márciusban elfogadott egy határozatot, egy stratégiai előterjesztést arra, hogy Budapest új alapokra helyezi kapcsolatrendszerét Brazíliával. Ehhez az alapok jók, hiszen Brazília Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere Dél-Amerikában - jegyezte meg a miniszter.

A most megkötött megállapodások a mezőgazdasági kutatásról, a termékakkreditációról és a vízügyi együttműködésről sokat segítenek abban, hogy a két ország a már folyamatban lévő együttműködését gazdasági területen is még szorosabbra fűzze - mondta.

És még:

A kétoldalú kapcsolatok stabilitásában Magyarország fontosnak tartja az emberek között kapcsolatokat - jelentette ki. Az elmúlt években több mint kétezer brazil hallgató tanult magyarországi egyetemeken. Most szeptembertől 250 brazil fiatal kezdte meg a tanulmányait Magyarországon. Magyar nyelvű lektorátus kezdett el működni két brazil egyetemen. Jövőre magyar kulturális évadot rendeznek Brazíliában - sorolta.

Újra migráció


Az ENSZ-en belüli politikai együttműködésről szólva azt mondta: mindkét ország elutasítja a világszervezet globális migrációs egyezményét, rendkívül veszélyes dokumentumnak tartja. Egyetértenek abban, hogy minden országnak szuverén joga eldönteni, kit enged be a területére. Társadalmuknak szuverén joga eldönteni, hogy kikkel hajlandó együtt élni, és a két ország egyetért abban is, hogy meg kell akadályozniuk a globális migrációs egyezmény "lopakodó módon történő áterőszakolását az ENSZ rendszerén" - fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette, Brazília és Magyarország egyetért abban, hogy a nemzetközi szervezetekben tiszteletben kell tartani az egyes országok szuverenitását és közösen lépnek fel a keresztény közösségek védelmében. Budapest támogatja, hogy Brazília tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Emberi Jogi Tanácsnak.

Szegény keresztények


"A keresztényüldözéssel kapcsolatban szeretnénk, ha az egész nemzetközi közösség végre túllépne a képmutatáson, elismerné, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, és végre megfelelő támogatást biztosítanánk ezeknek a közösségeknek" - mondta Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia vezetője a külügyminisztériumban először négyszemközt tárgyalt Ernesto Araújóval, majd a miniszterek vezetésével összeült a két ország gazdasági vegyes bizottsága. Az ülésen együttműködési megállapodást írtak alá a magyar Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Brazil Mezőgazdasági Kutatóintézet, a magyar Nemzeti Akkreditáló Hatóság és brazil partnerintézménye között, valamint egyetértési megállapodást a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a brazil tudományos, technológiai, innovációs és kommunikációs minisztérium között a békés célú űrtevékenységre vonatkozóan.

Ezután Jair Bolsonaro brazil államfő fogadta Szijjártó Pétert és kíséretét az elnöki palotában.

Szijjártó Péter brazíliai látogatásán korábban Sao Paulóban részt vett egy brazil-magyar üzleti fórumon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását