2024. április 18. - Andrea, Ilma

A vegyszerek hatása a mindennapi életünkre

Napi szinten érintkezünk vegyszerekkel hol rövidebb, hol hosszabb időre. De milyen hatással lehetnek ezek az emberi szervezetre?
2019. szeptember 13. péntek 16:16 - HírExtra
Elsőre talán fel sem tűnik, hogy ezek a szintetikus anyagok milyen komoly hatást gyakorolnak a szervezetünkre, és aztán az egészséges állapotot csak orvosi és kozmetikai kezelés során lehet helyreállítani.

Mosogatószerek, súrolók, vízkőoldók, lefolyótisztítók

Közös jellemzőjük, hogy irritálják a bőrt, a szemet, egyesek erős savakat, lúgokat tartalmaznak, amelyek maró hatásúak, a bőrre kerülve égési sebet okozhatnak. Használatuk előtt olvassuk el az útmutatót, és annak megfelelően járjunk el. A helyiségben gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről. Semmi esetre se keverjük a szereket egymással, mert keverésük során mérgező klórgáz szabadul fel.

Az otthoni tisztítás egy általános tisztítószerrel, mosogatószerrel és a vízkő oldásához alkalmas ecettel elvégezhető. A lefolyó eldugulását előzzük meg szűrő elhelyezésével, dugulás esetén próbáljuk meg pumpával elhárítani a víz útjában lévő akadályt.

Mosószerek

A mosószerek nagy mennyiségben tartalmaznak kémiai összetevőket: felületaktív anyagokat, kémiai fehérítőket, vízlágyító anyagokat, fertőtlenítőszereket, illatanyagokat. Emiatt inkább lebomló, foszfátmentes mosóport vásároljunk. Előfordul, hogy a mosóporok csomagolásán a szükségesnél nagyobb adagolási mennyiséget tüntetnek fel, ezért kísérletezzük ki a kellő mennyiséget. Az öblítők illatanyagai allergiát válthatnak ki, ezért kerüljük az illat- és színezőanyagot tartalmazó öblítőszereket.

Növényvédő és rovarirtó szerek

Mivel a peszticidek mérgek, az emberi szervezetben irritációt okozhatnak, megzavarhatják az ideg- és a keringési rendszert. Használat során fokozottan ügyeljünk a használati útmutató betartására, védőkesztyű használatára, és arra, hogy gyermek ne legyen a közelben.

Törekedjünk a megelőzésre, a konyha és a szemetes tisztán tartásával, az ételmaradékok eltakarításával, a falakon, a csövek mellett lévő rések elzárásával. Szereljünk fel szúnyoghálót, tartsuk zárva az ablakokat, ajtókat, mellőzzük a villanyvilágítást. Használjunk illóolajokat (citromfű, levendula, eukaliptusz, kámfor, rozmaring, kerti kakukkfű, borsmenta, fokhagyma).

Festékek, lakkok, ragasztók

A festékek, lakkok, ragasztók illékony vegyszereket és oldószereket tartalmaznak, amelyek könnyen a levegőbe kerülnek, belélegezve irritáló hatásúak, fejfájást és hányingert, rosszullétet okozhatnak. Válasszuk inkább a vízbázisú festékeket és ragasztókat, vagy a kevés szerves oldószert tartalmazó termékeket. Gondoskodjunk a helyiség alapos szellőztetéséről, használjunk védőkesztyűt. A pillanatragasztó különösen sok egészségkárosító anyagot tartalmaz.

Gyógyszerek

Nem megfelelő felhasználás esetén könnyen mérgezést okozhatnak a gyógyszerek. A kisgyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, mivel a tablettákról – formájuk, színük alapján – azt gondolhatják, hogy édesség. A gyógyszereket feltétlenül gyermekek számára nem hozzáférhető helyen kell tartani, eredeti csomagolásban, betegtájékoztatóval együtt.



Illatosítók


A különböző illatosítók jelentős mennyiségben juttatnak a levegőbe vegyi anyagokat. Sok spray propán-bután hajtógázzal működik, ami fokozottan tűzveszélyes. A szagok ellen szellőztetéssel, szobanövények beszerzésével, gyümölcsökkel, szárított növényekkel védekezhetünk.
A vegyszerek hulladékai

A háztartási vegyszerek csomagolása veszélyes szilárd hulladéknak tekinthető a bennük lévő vegyszermaradékok miatt. Sajnálatos tény, hogy jelenleg a hazai háztartásokban keletkező veszélyes hulladék begyűjtése nem megoldott. Az egyetlen megoldás lehet, ha a tisztítószerek hulladékait is az erre a célra fenntartott hulladékudvarokon, hulladéktelepeken, vagy az önkormányzat által szervezett veszélyes hulladék visszagyűjtési akciók során adjuk le.

Ftalátok

Olyan, a műanyagiparban használt kémiai anyagok, melyek a műanyagot megfelelően rugalmassá, hajlíthatóvá teszik. Rengeteg használati tárgyunkban megtalálhatóak, többek között mosószerekben, dezodorokban, műanyag esőkabátokban, kerti locsolócsövekben és néhány hajspray-ben is.

Lenyelve vagy belélegezve, ritkább esetekben pedig a bőrön keresztül, ftalát tartalmú anyagokkal való érintkezés során juthatnak a testünkbe. Még nincsenek biztos tapasztalatok a ftalátok emberre gyakorolt egészségügyi hatására vonatkozóan, mégis érdemes elővigyázatosnak lenni, mert laboratóriumi patkány vizsgálatok szerint a vegyületnek máj- és szaporító szervrendszert károsító hatásai lehetnek.

Akrilamid

Gélekben és ragasztóanyagokban használatos, és főleg élelmiszerek csomagolásában, kozmetikumokban és eldobható pelenkákban fordul elő. Ételeink egy részében szintén megtalálható: a barbecue-s vagy gyorséttermi sült krumpliban – vagyis magas keményítőtartalmú ételekben – a sütés során akrilamid is keletkezik.

Az anyag cigarettafüsttel, ivóvízzel, és akrilamid tartalmú anyagokkal való érintkezéskor is bejuthat a szervezetbe, ahol bőr-, szem-, és felső légúti irritációt okoz.

Biszfenol-A (BPA)

Főleg műanyagokban: például kontaktlencsékben, autó alkatrészekben, CD-kben, ételhordó dobozkákban, műanyag konyhai evőeszközökben és játékokban fordul elő. Testünkbe olyan élelmiszer közvetítésével kerül, ami korábban BPA tartalmú műanyaggal érintkezett.

Állatokra kifejezetten veszélyesnek bizonyult, megzavarja az agy és a szaporító szervek fejlődését. Embereknél felmerült a gyanú, hogy a BPA segíti egyes szívbetegségek kialakulását.
Tisztítás vegyszerek nélkül

Szintetikus tisztítószerek helyett az előző generációk által is alkalmazott megoldásokhoz fordulhatunk: ecettel, mosószódával, konyhasóval, szódabikarbónával vehetjük fel a harcot a szennyeződésekkel szemben. Megjelent a tisztítószerek új nemzedéke is, amely sav, lúg, és foszfát nélkül is ugyanolyan tisztító hatást ér el, mint a vegyszerek. Egyelőre a gyártók és a fogyasztók még nem ismerték fel jelentőségüket, mindezek ellenére az új, környezetre és az egészségre nem káros, lebomló anyagokat tartalmazó tisztítószerek már néhány üzletben megvásárolhatók.

Általános tanácsok

Egészségünk és a környezetünk védelme érdekében kerüljük vagy csökkentsük a vegyszerek használatát. Ha mégis elkerülhetetlen, felhasználás előtt olvassuk el a használati utasítást, a figyelmeztetést, a feltüntetett veszélyszimbólumot. A vegyszereket az élelmiszerektől elkülönítetten, gyermekek számára nem elérhető helyen kell tárolni, eredeti csomagolásban, az összecserélhetőség veszélye miatt. Használat közben ügyeljünk arra, hogy gyermek ne tartózkodjon a közelben, a veszélyes anyagot ne hagyjuk nyitva, sem felügyelet nélkül. Ha baleset történne, azonnal forduljunk orvoshoz!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását