A vegyszerek hatása a mindennapi életünkre

Napi szinten érintkezünk vegyszerekkel hol rövidebb, hol hosszabb időre. De milyen hatással lehetnek ezek az emberi szervezetre?

Elsőre talán fel sem tűnik, hogy ezek a szintetikus anyagok milyen komoly hatást gyakorolnak a szervezetünkre, és aztán az egészséges állapotot csak orvosi és kozmetikai kezelés során lehet helyreállítani.

Mosogatószerek, súrolók, vízkőoldók, lefolyótisztítók

Közös jellemzőjük, hogy irritálják a bőrt, a szemet, egyesek erős savakat, lúgokat tartalmaznak, amelyek maró hatásúak, a bőrre kerülve égési sebet okozhatnak. Használatuk előtt olvassuk el az útmutatót, és annak megfelelően járjunk el. A helyiségben gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről. Semmi esetre se keverjük a szereket egymással, mert keverésük során mérgező klórgáz szabadul fel.

Az otthoni tisztítás egy általános tisztítószerrel, mosogatószerrel és a vízkő oldásához alkalmas ecettel elvégezhető. A lefolyó eldugulását előzzük meg szűrő elhelyezésével, dugulás esetén próbáljuk meg pumpával elhárítani a víz útjában lévő akadályt.

Mosószerek

A mosószerek nagy mennyiségben tartalmaznak kémiai összetevőket: felületaktív anyagokat, kémiai fehérítőket, vízlágyító anyagokat, fertőtlenítőszereket, illatanyagokat. Emiatt inkább lebomló, foszfátmentes mosóport vásároljunk. Előfordul, hogy a mosóporok csomagolásán a szükségesnél nagyobb adagolási mennyiséget tüntetnek fel, ezért kísérletezzük ki a kellő mennyiséget. Az öblítők illatanyagai allergiát válthatnak ki, ezért kerüljük az illat- és színezőanyagot tartalmazó öblítőszereket.

Növényvédő és rovarirtó szerek

Mivel a peszticidek mérgek, az emberi szervezetben irritációt okozhatnak, megzavarhatják az ideg- és a keringési rendszert. Használat során fokozottan ügyeljünk a használati útmutató betartására, védőkesztyű használatára, és arra, hogy gyermek ne legyen a közelben.

Törekedjünk a megelőzésre, a konyha és a szemetes tisztán tartásával, az ételmaradékok eltakarításával, a falakon, a csövek mellett lévő rések elzárásával. Szereljünk fel szúnyoghálót, tartsuk zárva az ablakokat, ajtókat, mellőzzük a villanyvilágítást. Használjunk illóolajokat (citromfű, levendula, eukaliptusz, kámfor, rozmaring, kerti kakukkfű, borsmenta, fokhagyma).

Festékek, lakkok, ragasztók

A festékek, lakkok, ragasztók illékony vegyszereket és oldószereket tartalmaznak, amelyek könnyen a levegőbe kerülnek, belélegezve irritáló hatásúak, fejfájást és hányingert, rosszullétet okozhatnak. Válasszuk inkább a vízbázisú festékeket és ragasztókat, vagy a kevés szerves oldószert tartalmazó termékeket. Gondoskodjunk a helyiség alapos szellőztetéséről, használjunk védőkesztyűt. A pillanatragasztó különösen sok egészségkárosító anyagot tartalmaz.

Gyógyszerek

Nem megfelelő felhasználás esetén könnyen mérgezést okozhatnak a gyógyszerek. A kisgyermekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, mivel a tablettákról – formájuk, színük alapján – azt gondolhatják, hogy édesség. A gyógyszereket feltétlenül gyermekek számára nem hozzáférhető helyen kell tartani, eredeti csomagolásban, betegtájékoztatóval együtt.



Illatosítók


A különböző illatosítók jelentős mennyiségben juttatnak a levegőbe vegyi anyagokat. Sok spray propán-bután hajtógázzal működik, ami fokozottan tűzveszélyes. A szagok ellen szellőztetéssel, szobanövények beszerzésével, gyümölcsökkel, szárított növényekkel védekezhetünk.
A vegyszerek hulladékai

A háztartási vegyszerek csomagolása veszélyes szilárd hulladéknak tekinthető a bennük lévő vegyszermaradékok miatt. Sajnálatos tény, hogy jelenleg a hazai háztartásokban keletkező veszélyes hulladék begyűjtése nem megoldott. Az egyetlen megoldás lehet, ha a tisztítószerek hulladékait is az erre a célra fenntartott hulladékudvarokon, hulladéktelepeken, vagy az önkormányzat által szervezett veszélyes hulladék visszagyűjtési akciók során adjuk le.

Ftalátok

Olyan, a műanyagiparban használt kémiai anyagok, melyek a műanyagot megfelelően rugalmassá, hajlíthatóvá teszik. Rengeteg használati tárgyunkban megtalálhatóak, többek között mosószerekben, dezodorokban, műanyag esőkabátokban, kerti locsolócsövekben és néhány hajspray-ben is.

Lenyelve vagy belélegezve, ritkább esetekben pedig a bőrön keresztül, ftalát tartalmú anyagokkal való érintkezés során juthatnak a testünkbe. Még nincsenek biztos tapasztalatok a ftalátok emberre gyakorolt egészségügyi hatására vonatkozóan, mégis érdemes elővigyázatosnak lenni, mert laboratóriumi patkány vizsgálatok szerint a vegyületnek máj- és szaporító szervrendszert károsító hatásai lehetnek.

Akrilamid

Gélekben és ragasztóanyagokban használatos, és főleg élelmiszerek csomagolásában, kozmetikumokban és eldobható pelenkákban fordul elő. Ételeink egy részében szintén megtalálható: a barbecue-s vagy gyorséttermi sült krumpliban – vagyis magas keményítőtartalmú ételekben – a sütés során akrilamid is keletkezik.

Az anyag cigarettafüsttel, ivóvízzel, és akrilamid tartalmú anyagokkal való érintkezéskor is bejuthat a szervezetbe, ahol bőr-, szem-, és felső légúti irritációt okoz.

Biszfenol-A (BPA)

Főleg műanyagokban: például kontaktlencsékben, autó alkatrészekben, CD-kben, ételhordó dobozkákban, műanyag konyhai evőeszközökben és játékokban fordul elő. Testünkbe olyan élelmiszer közvetítésével kerül, ami korábban BPA tartalmú műanyaggal érintkezett.

Állatokra kifejezetten veszélyesnek bizonyult, megzavarja az agy és a szaporító szervek fejlődését. Embereknél felmerült a gyanú, hogy a BPA segíti egyes szívbetegségek kialakulását.
Tisztítás vegyszerek nélkül

Szintetikus tisztítószerek helyett az előző generációk által is alkalmazott megoldásokhoz fordulhatunk: ecettel, mosószódával, konyhasóval, szódabikarbónával vehetjük fel a harcot a szennyeződésekkel szemben. Megjelent a tisztítószerek új nemzedéke is, amely sav, lúg, és foszfát nélkül is ugyanolyan tisztító hatást ér el, mint a vegyszerek. Egyelőre a gyártók és a fogyasztók még nem ismerték fel jelentőségüket, mindezek ellenére az új, környezetre és az egészségre nem káros, lebomló anyagokat tartalmazó tisztítószerek már néhány üzletben megvásárolhatók.

Általános tanácsok

Egészségünk és a környezetünk védelme érdekében kerüljük vagy csökkentsük a vegyszerek használatát. Ha mégis elkerülhetetlen, felhasználás előtt olvassuk el a használati utasítást, a figyelmeztetést, a feltüntetett veszélyszimbólumot. A vegyszereket az élelmiszerektől elkülönítetten, gyermekek számára nem elérhető helyen kell tárolni, eredeti csomagolásban, az összecserélhetőség veszélye miatt. Használat közben ügyeljünk arra, hogy gyermek ne tartózkodjon a közelben, a veszélyes anyagot ne hagyjuk nyitva, sem felügyelet nélkül. Ha baleset történne, azonnal forduljunk orvoshoz!