2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az olimpiai kvóta a cél

Érem- és ezzel együtt olimpiai kvótaszerzés a cél a férfiaknál és a nőknél is a kedden kezdődő angliai öttusa Európa-bajnokságon, Bath-ban.
2019. augusztus 5. hétfő 10:18 - HírExtra
 

"Azzal lennék boldog, ha érmeket nyernénk, egyéniben és csapatban is, és ha ez összejönne, meglenne az olimpiai kvóta is" - mondta az MTI érdeklődésére Martinek János szövetségi kapitány, utalva arra, hogy a hagyományos versenyben nyolc öttusázó tokiói kvalifikációt biztosíthat magának.

A szakvezető kitért rá, hogy a Londonban olimpiai bronzérmes Marosi Ádámnak a párizsi edzőtáborozás során "kicsit megfájdult" a lába, de szerinte így is 95 százalékos a felkészültsége. Az ősz óta két bokaműtéten átesett Demeter Bence, valamint Regős Gergely nagyon jó állapotban van, az egyéniben két éve vb-második Kasza Róbert pedig "mostanra érte utol magát" azután, hogy a tavalyi évet sérülés miatt kihagyta és az ideiben is alig versenyzett.

"Ha most még nem is százszázalékos az állapota, a budapesti világbajnokságra teljesen rendben lehet" - tette hozzá.

Martinek váltóban fiatalokat szerepeltet, velük szemben a tisztes helytállás az elvárás.

Kállai Ákos, a női válogatott szakvezetője azzal lenne igazán elégedett, ha az egyik magyar versenyző dobogóra állhatna, és ezzel egyben meglenne a kvóta is.

"Az elsődleges cél persze a kvótaszerzés" - utalt arra, hogy az olimpiai részvételi jog kivívása akkor is pozitív lenne, ha kicsit hátrébb végezve biztosítaná magának valamelyik versenyző.

Hozzátette ugyanakkor, hogy jövőre az olimpián nemcsak részt szeretnének venni, hanem ott jó eredményt is remélnek.

"Ehhez viszont az addigi versenyeken oda kell érni az élcsoportba, versenyben kell lenni az első hat helyért" - hangsúlyozta.

Az összeállításra utalva megjegyezte, a váltóban induló fiataloknak elsősorban tapasztalatszerzést, versenyzési lehetőséget jelent az Eb, de bennük van egy jobb helyezés is.

"Elsősorban azért, mert a topversenyzők az egyénire készülnek, nem biztos, hogy tolongani fognak a váltókért" - indokolta álláspontját.

A hagyományos versenyre visszatérve emlékeztetett rá, hogy Alekszejev Tamara múlt hétfői kézközépcsonttörése miatt kikerült a csapatból, így elsősorban a 2016-os világbajnok Kovács Saroltától és - a májusban lábműtéten átesett - 2013-ban Európa-bajnok Földházi Zsófiától várható, hogy harcban lesz a kvótáért, de mivel Gulyás Michelle és Guzi Blanka erős a fizikai számokban, ha kijön nekik a vívás, az ő jó szereplésük sem elképzelhetetlen.

"Nem zárom ki, hogy a fiatalok kellemes meglepetést okoznak" - tette hozzá.

Utalt arra, hogy az elmúlt két év világversenyein elért eredmények alapján reális elvárás, hogy valamelyik magyar kvótát érő helyen végezzen.

A magyar csapat:

férfiak:
--------
hagyományos verseny: Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert, Regős Gergely
váltó: Málits István, Bereczki Richárd

nők:
----
hagyományos verseny: Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Gulyás Michelle, Guzi Blanka
váltó: Barta Luca, Réti Kamilla

x x x:
vegyes váltó: Simon Sarolta, Szabó Illés

A program:
kedd - vegyes váltó
szerda - férfi és női váltó
csütörtök - férfi hagyományos verseny, selejtező
péntek - női hagyományos verseny, selejtező
szombat - férfi hagyományos verseny, döntő
vasárnap - női hagyományos verseny, döntő
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását