2024. március 28. - Gedeon, Johanna

5 technikai vívmány, amelyeket korábban sci-fikben is megjósoltak

Ahogyan változnak az idők, úgy változik a minket körülvevő technológia, ezzel pedig a mindennapi rutinunk is. Hiszen egészen más ma egy napunk, mint a 2000-es vagy akár a ‘90-es években volt, nem beszélve az ‘50-es vagy ‘60-as évekről. Vannak olyan technikai vívmányok az életünkben, amelyeket csak az elmúlt időszakban kezdtünk el nap, mint nap használni, korábban viszont már megjelentek a távoli jövő újításaiként a filmvásznon. Összeszedtünk 5 olyan technikai vívmányt, amelyeket először ikonikus filmekben láttunk és mára az életünk részét képezik.
2019. május 6. hétfő 11:02 - HírExtra
 Video telefonálás az űrből

Ma már teljesen normális, hogy akár a világ másik végével is bármikor élő kapcsolatba kerülhetünk a FaceTime, a Skype vagy számos más program segítségével. Nemcsak a magánélet, de sokak számára a munka egyik fontos eszköze is a video telefonálás. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire elképzelhetetlen lehetett ez a nézők számára akkor, amikor a ‘60-as években a Star Trek Kirk kapitánya intézte beszélgetéseit a virtuális kijelzőn keresztül a TV-ben.

Okostelefonok és tabletek


Ugyancsak a ‘60-as évek ikonikus filmje a 2001: Űrodusszeia, amelyben a Discovery fedélzetén a két űrhajós, Dave Bowman és Frank Poole olyan lapos és karcsú “newspod” nevű eszközt használ videó nézésre, amely megtévesztésig hasonlít a mai tabletekre. Az ’90-es évek végén Bierce Borosman főszereplésével bemutatott James Bond film az okostelefonok lehetőségeit feszegette, jövőbe mutató kütyüje alkalmas volt ajtók kinyitására, autóvezetésre vagy akár ujjlenyomat leolvasásra is. Összevetve a mai fejlesztésekkel, egyik eszköz sem állt távol a jövő, vagyis most már a jelen valóságától.

Önparkoló autó

Képzeljük el, hogy az autónk jelez, amikor úgy érzi, fáradtak vagyunk, visszafordítja a saját kormányát, ha nem tartjuk megfelelően a sávot, beparkol helyettünk, vagy éppen előre jelzi, hogy milyen közlekedési táblára kell majd odafigyelnünk vezetés közben. Talán ez sokakat a ‘80-as években népszerűvé vált Knight Rider KITT-jére emlékeztet, pedig ma viszont már elmondhatjuk, hogy a jövő hozzánk is megérkezett és virtuális asszisztens áll rendelkezésre a legújabb autókban. Hogy mindezt hogyan is kell elképzelni, azt a ©KODA legújabb videója is jól szemlélteti, amelyben egy hús-vér segítővel készítik fel a főszereplő családot arra, hogy mit tud majd asszisztens rendszerekkel felszerelt új autójuk.

Okosóra

Az amerikai képregényszereplő, Dick Tracy ikonikussá vált okos órájával, pontosabban “csukló rádiójával” 1946 januárjában vette le először a közönséget a lábáról. Az óra pedig nemcsak az időt mutatta, de kommunikációra is képes volt, vagyis telefonálni is lehetett vele. Rá hatvan évre megjelent az első valódi okosóra, az Appla Watch, amely túlszárnyalta a második világháború utáni képregényírók minden képzeletét. Ma már teljesen általános, hogy az okosóránkkal telefonálunk, pedig 2015 nem is volt olyan régen.

Beszélő robotok

Talán a robotok és a mesterséges intelligencia lehetőségei foglalkoztatták a sci-fi írókat és filmeseket az elmúlt évszázadban leginkább, hiszen megszámlálhatatlan formában láthattuk már, hogy milyen lehet majd a jövőben a robotokkal élni. Mindez pedig már nem a távoli jövő, melynek legjelentősebb úttörője Sophia, a világ első robotja, mely állampolgárságot kapott. Sophia-t mesterséges intelligenciával vértezték fel és gyakorlatilag egy arccal rendelkező chatbot, aki folyamatosan tanul, emellett pedig emberi gesztusokat is tesz, reakciói teljesen az emberekére emlékeztetnek.
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását