2024. április 26. - Ervin

Kéz helyett fogak

Tartalék "kézként" használták fogaikat az úgynevezett Leégett Város (Burnt City) lakosai - az Irán délkeleti részén lévő ötezer éves település feltárását egy olasz-iráni régészeti expedíció végzi immár tizenkettedik éve.
2009. február 1. vasárnap 11:33 - Hírextra
A Burnt City Zábol városától 57 kilométerre fekszik. A település, amelynek alapítását Kr. e. 3200-re datálják, mintegy 150 hektáros területet foglalt el, s az urbanizáció hajnalának egyik legnagyobb városa volt. Háromszor égett porig, s háromszor épült újjá, míg Kr.e. 2100-ben végleg elhagyták lakói, ekkortól nevezik Leégett Városnak - olvasható a Tehran Times című lap hírportálján.

A decemberben kezdődött 12. ásatási szezonban az ősi nekropolisz feltárása során fedeztek fel az archeológusok 52 csontvázat, amelyek vizsgálatától a település egykori lakosainak várható élettartamáról, betegségeiről remélnek információt.

"A fogak munka közbeni használata igen elterjedt volt a helyi mesteremberek körében" - nyilatkozta Farzad Foruzanfar antropológus, az expedíció vezetője.

A városlakók a fogaikat szövés és kosárfonás közben alkalmazták, ahogy segítségükkel művészeti alkotásokat is létrehoztak.

"A fogazat tartalék kézként szolgált ezekben az időkben" - magyarázta a tudós.

A városlakók fogazatán ugyanis különféle alakú kopásokat fedeztek fel a régészek. Ezek súrlódás következtében keletkeztek, miközben a legyezőpálma előzőleg nyállal puhított rostjait húzták. Az antropológus szerint a fogakat más mesterségek művelői is használták munka közben, s az erre utaló jeleket mindkét nem képviselőinél felfedezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását