2024. március 29. - Auguszta

Miért is jó a meggy?

A meggy egy nagyon finom, savanykás ízű, nyári szezonú gyümölcs, mely üdítően tud hatni a forró kánikulában. A meggyet mindenki úgy ismeri, mint egy kiváló szórakozást ígérő gyümölcsöt, ami emellett nagyon finom is, hiszen savanykás ízének köszönhetően roppant üdítő tud lenni a nyár melegében. Hogy mire használjuk?
2019. április 20. szombat 11:00 - HírExtra
 
Rengeteg mindenre, hiszen könnyen hozzáférhető, emellett pedig az íze nagyon sok ételhez igazán jól illik. A gyerekek előszeretettel csinálnak belőle fülbevalót, hogyha éppen úgy adódik, hogy párban sikerül őket leszedni. A meggy felhasználása sokoldalú, eltehetjük befőttként, süteményekhez is jól megy, mártásban, sőt, levesként sem utolsó választás, a gyerekek imádják. Lédús, tápanyagokban gazdag húsa csordultig van vitaminokkal.

Amennyiben angol nyelvterületen keresnénk, ne keverjük össze a cherry-vel, mivel bár közeli rokonok, de a sour cherry az, amit mi keresünk. A meggy, bármily meglepő, a Kárpát-medencében őshonos igazán, hiszen már a honfoglaló magyarok is ismerték. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy nagyon sok település nevében is megjelenik a meggy szó, pl.: Somogymeggyes, Meggyeskovácsi. Úgy a XVIII. századra datáljuk, hogy a meggytermesztésre tökéletes lett az éghajlat, így az idők folyamán létrejöhettek a különböző nemesített fajták.

Amennyiben éppen meggyvásárlás előtt állunk, akkor érdemes néhány dolgot figyelembe venni. Főleg a gyümölcs színére figyeljünk, de ugyanilyen fontos szempont a mérete is. Ezek mind elárulják az értő szem számára, hogy az adott meggy mennyire érett, milyen mennyiségű vitamint és tápanyagot tartalmaz. Azok a szemek, amik kisebbek és csaknem feketék, azok a legjobbak, a legérettebbek. Ezek azok a szemek, amik nagyban segítik a szervezetünk egészséges működését, hiszen segítenek megelőzni a különböző fertőzéseket, baktériumok megtelepedését. Sőt, jó hatással vannak a kiválasztásért felelős szervekre, valamint vértisztító hatásuk is van.

Kiemelkedő kalcium tartalma segíti a D- vitamin beépülését a szervezetbe, valamint a kálium tartalmának köszönhető, hogy segít szabályozni a vércukorszintet. Emellett pozitív hatással van a szervezet vízháztartására és az anyagcserére is. Ha mindez nem lenne elég, akkor szót kell ejtenünk a magnézium tartalmáról is, ami azért fontos, mert jó hatással van az idegrendszerre, kismamák esetén pedig segít megakadályozni, csökkenteni az összehúzódásokat.

Vitaminok tekintetében sem marad el a többi gyümölcs mögött, sőt, a B-vitamin esetében azon ritka fajták közé tartozik, amiben az összes B-vitamin típus megtalálható. Éppen ezért nagyon hasznos, ha olyankor is fogyasztjuk, ha sikerült valamilyen felső légúti megbetegedést összeszedni, mivel segít lerövidíteni a gyógyulást. A savas közeg, amit képvisel, rossz hatással van a baktériumokra, így azok nem fognak megtelepedni benne, így nyugodt szívvel fogyasszuk! A-vitaminban is gazdag, ami az immunrendszerünk elengedhetetlen építőköve, akárcsak a D-vitamin.

Aszalványként is nyugodt szívvel fogyaszthatjuk, hiszen nem tartalmaz hozzáadott cukrot, bár a szénhidrát tartalma elég magas. Az egyik legnépszerűbb aszalvány, csak a szilva és a sárgabarack előzi meg a sorban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását