2024. március 29. - Auguszta

Készülnek az első pándi meggyfesztiválra

Nagy a készülődés Pándon, ahol szombaton rendezik meg az első meggyfesztivált, gazdag gasztronómiai és kulturális programot kínálva a látogatóknak.
2010. július 6. kedd 08:20 - HírExtra
A Pest megyei falu vezetése az utóbbi években ismerte fel, hogy a messze földön híres pándi meggy meghozhatja a helybélieknek is a felemelkedést. Ezért meggyfaültetési akciót szervezetek, ennek keretében eddig 150 facsemetét, ősszel további 300 fiatal pándimeggyfát ültetnek a falu utcáiba, hogy a nyár elején ide látogatók kedvükre lakmározhassanak majd e gyümölcsből.
A tervek szerint a termés feldolgozására konyakosmeggyüzem is létesül, amivel munkaalkalomhoz juthatnak a helybéliek - mondta el az MTI-nek Hugyák Zoltánné polgármester.

Az első meggyfesztivál lázba hozta az itt élőket, a falu apraja-nagyja a jeles napra készül. Eddig több mint harmincan neveztek be a meggyeslepénysütő, és húszan a meggyes ételeket főző versenyre. Minden háziasszonynak van titkos, csalhatatlanul a legfinomabb pitét varázsolni képes receptje, aminek alapján előrukkolhat majd a művelődési ház előtt zajló megméretésen.

A főzőversenyen a főtt csirkehússal dúsított, tejszínes pándimeggyleves, a sültekhez passzított meggyszósz viheti el a pálmát, de sikere lehet a csokis-meggyes lekvárnak és Zila László mestercukrász ez alkalomra készülő óriás meggytortájának is - mondta a polgármester.
Szomjan sem maradhat senki a fesztiválon, mert itt kínálgatják majd az ország legnagyobb meggyfröccsét, a 230 literes pohárban, jégben hűtött meggybor-szóda egyveleget. Az evés-ivás mellett egész nap népi táncosok, fúvósok szórakoztatják a publikumot, lesz kirakodóvásár, este pedig utcabálon perdülhet táncra a sokadalom.

A különösen finom, nagyszemű meggyfajta amúgy nem a faluról, hanem egy debreceni illetőségű, bizonyos Pánd nevű huszárhadnagyról kapta a nevét, aki a 19. században Szilassy György itteni földbirtokos gyümölcsösében végzett sikeres növénynemesítési munkát. (A gróf felesége volt az első magyar orvosnő, a zürichi egyetemen diplomát szerző Hugonnai Vilma.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását