2024. március 19. - József, Bánk

Putyin rápörgött az olimpiára

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel az illetékes hatóságokat, szervezeteket: minden területen oldják meg a doppingellenőrző rendszer működésével összefüggésben fennmaradt problémákat, hogy Oroszország teljes csapatot indíthasson a tokiói olimpián.
2019. április 2. kedd 10:40 - HírExtra
 

Az államfő fontosnak tartja, hogy ne adjanak okot azoknak, akik a sportot felhasználva bírálják a politikáját, és az ország érdekei ellen cselekszenek.

"Minden megfogalmazott előírást teljesítettünk a doppingellenőrző rendszerünk működésének javítása érdekében és konstruktív együttműködést folytatunk az összes lényeges nemzetközi szervezettel" - idézte őt az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábban jelezte, hogy az oroszokat kizárhatják a jövő évi nyári játékokról, ha a moszkvai laboratóriumtól megkapott adatokból a szakemberek arra következtetnek, hogy manipuláció történt.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) és a moszkvai labor működését 2015 végén felfüggesztették, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott.

Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot az állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, de a NOB 2017 decemberében felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, kizárta a phjongcshangi játékokról és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A felfüggesztést a téli olimpia után feloldotta.

Az orosz kormánynak tavaly december 31-ig kellett hozzáférést biztosítania a WADA számára a moszkvai laboratóriumhoz, valamint annak teljes adatbázisához, ami végül januárban történt meg. Ez volt az egyik feltétele annak, hogy a WADA megszüntesse a RUSADA felfüggesztését, a másik pedig az, hogy június 31-ig minden ott őrzött mintát át kell adni újraellenőrzésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását