2024. március 29. - Auguszta

A magyar egyetemisták vállalkozni akarnak

A magyar egyetemisták fele saját vállalkozásával szeretne sikeres karriert befutni – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb felméréséből. A több mint 500 fős kutatás azt vizsgálta, a hallgatók hogyan látják saját szerepüket és lehetőségeiket a hazai munkaerőpiacon pályakezdőként. Az intézmény saját vállalati partnereit is megkérdezte arról, milyen elvárásaik vannak egy frissen végzett, kezdő szakemberrel szemben.
2019. január 28. hétfő 13:29 - HírExtra
 Saját kutatásban vizsgálta a magyar egyetemisták véleményét a pályakezdők lehetőségeiről és a velük szemben támasztott elvárásokról a Budapesti Metropolitan Egyetem. A kutatás apropója az intézmény új, a hallgatók készségeire koncentráló képzési rendszerének bevezetése volt. A METU az eredmények értékelésekor korábbi, saját céges partnerei körében végzett felmérésének eredményeit is megvizsgálta – a kutatás azt járta körül, milyen elvárásokat támasztanak a hazai cégek a pályakezdőkkel szemben.

Mi kell a sikerhez?

A válaszadók szerint a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás. A hallgatók közel fele sorolta a sikerhez szükséges tényezők közé az együttműködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is.

A METU céges partnerei úgy gondolják, egy pályakezdő munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttműködési készség követ a listán.

A vállalati partnerek nagy többsége szerint kifejezetten fontos továbbá a problémamegoldó készség (82%), a csapatmunkára való alkalmasság (90%) és az új készségek gyors elsajátítása (84%) is.[1] Az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos, azonban kétharmaduk már gyakornoki státuszban lévő munkatársnak is kiad olyan feladatot, amely valamilyen idegen nyelv használatát igényli.

Az első állásinterjú


A felmérés eredményei szerint a hallgatók nem az elméleti tudást tartják a legfontosabbnak az első állásinterjún: a válaszadók úgy gondolják, a siker legfontosabb feltétele a magabiztos fellépés, amit a gyakorlati ismeretek és a jó megjelenés követ.

„A cégek már az első interjún felmérik a hallgatók készségeit, portfólió alapú képzési rendszerünk pedig lehetővé teszi, hogy a METU-n végzett pályakezdők már az első interjún tökéletesen tisztában legyen saját képességeikkel” – mondta el Bachmann Bálint, az egyetem rektora. „Képzésünk pont azokra a készségekre – a problémamegoldásra, a csapatmunkára, az együttműködésre, a prezentációs módszerekre – fókuszál, melyeknek fontosságát felmérésünk is egyértelműen kirajzolta.” Az intézmény MyBrand nevű, hazánkban egyedülálló képzési rendszerében a hallgatók saját portfóliót készítenek az egyetemi kurzusok és projektek során elsajátított készségekről, így a képzés végére határozott „énmárkát”, szakmai identitást alakíthatnak ki.

Ilyen az ideális karrierút

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne sikeres karriert befutni. A válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, 5 százalékuk pedig állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben. Az egyetemisták legnagyobb hányada (40%) úgy vélte, egy pályakezdő 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára.

A kutatás eredményei szerint a szakmai siker elsősorban nem fizetésben vagy titulusban mérhető, hanem elismerésben, és – a válaszadók többsége szerint – elsősorban önmegvalósításban. A MyBrand portfólió alapú képzési rendszer célja pedig pont az, hogy a hallgatók az erősségeik megismerésén keresztül, egy magasabb szintű önismeret kialakításával jussanak el az önmegvalósításig.
Forrás: Noguchi
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását