2024. március 29. - Auguszta

Nem érti az MSZP a korrupt, elítélt macedón miniszterelnök befogadását

Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint külügyi bizottságának összehívását Nikola Gruevszki ügyében. A szocialisták tudni szeretnék melyik jogszabály alapján jár VIP menedékkérő státusz a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek.
2018. november 15. csütörtök 15:52 - HírExtra
 

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök.

Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni, a magyar társadalmat és nemzetközi közéletet is tájékoztatni kell ebben a kérdésben - hangoztatta.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető szerint Magyarországnak olyan kormánya van, amely hol egy baltás gyilkost enged ki, hol egy szökött bűnözőt enged be az országba. Emlékeztetett arra, hogy Nikola Gruevszkit hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítélték.

A pártelnök közölte, a Fidesz arról "papol", hogy mindenkinek, aki biztonságos harmadik országból érkezik, tranzitzónában kell várakoznia menedékkérelme elbírálásáig. Az elbíráláskor pedig azt a jogszabályt alkalmazzák, hogy az érintettnek vissza kell térnie a biztonságos harmadik országban - tette hozzá, azt kérdezve: hogyan fordulhat elő, hogy Magyarország területén bujkál Nikola Gruevszki.

Az ellenzéki politikus felvetette azt a kérdést is, mikor kerül az orosz nagykövetségre az oroszbarát volt macedón miniszterelnök.

Elmondta, a kormány közben harminc rendőrt küld a macedón határ védelmére. A politikus azt vélelmezte, hogy indulatok céltáblájává válhatnak ezek a rendőrök, ezért azt kérte, ne tegyék ki őket ennek a meghurcoltatásnak.

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint biztonsági okokból döntöttek úgy, hogy Nikola Gruevszki meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor, és ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat, Tóth Bertalan azt mondta, tudni szeretnék, melyik jogszabály rendelkezik arról, hogy VIP menedékkérő státusz jár a volt macedón miniszterelnöknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását