2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Korrupciógyanú a jobboldali pártnál

Pártfinanszírozással összefüggő bűncselekmény úgynevezett kezdeti gyanúja miatt ügyészségi eljárás indul a legnagyobb német ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) szövetségi parlamenti (Bundestag-) társ-frakcióvezetője, Alice Weidel ellen - jelentették be szerdán illetékesek.
2018. november 14. szerda 19:40 - HírExtra
 

A konstanzi ügyészség közölte, hogy kezdeményezték a Bundestagnál Alice Weidel mentelmi jogának felfüggesztését. Az eljárás célja annak megállapítása, hogy megalapozható-e a pártok működéséről szóló törvény megsértésének gyanúja.

Alice Weidel szóvivője útján tudatta, nyugodt lelkiismerettel vesz részt az eljárásban, amelynek során világossá válik majd, hogy nem sértett meg előírásokat.

Az AfD Bodensse járási szervezetének számlájára 18 részletben 130 ezer eurónak (42,2 millió forint) megfelelő svájci frank érkezett egy svájci gyógyszeripari vállalkozástól 2017 júliusa és szeptembere között, a szeptemberben tartott Bundestag-választást felvezető kampány idején. A párt helyi képviselőjelöltje Alice Weidel volt, az átutalásokhoz fűzött közleményekben az állt, hogy "kampányadomány Alice Weidel számára".

Az ügyről a napokban számolt be a Süddeutsche Zeitung (SZ) című országos lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja. A svájci cég a hírre reagálva közölte, hogy a pénz nem tőlük származik, csak továbbították egy - meg nem nevezett - partnerük kérésére.

Az AfD részéről közölték, hogy kezdetben nem tartották "problematikusnak" a támogatást, de az idén tavasszal mégis kétségek merültek fel, ezért Alice Weidel javaslatára visszautalták a támogatást. Szerdán a járási pártszervezet kincstárnoka közölte, hogy az egyik részlet visszautalásáról megfeledkezett, és ez csak a sajtóhírek hatására tűnt fel.

A pártok működéséről szóló törvény szerint tilos elfogadni külföldről, nem német állampolgártól érkező adományt, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a pártpénzek eredetének eltitkolása. A jogszabály azt is tiltja pártoknak, hogy 500 eurós értékhatár felett elfogadjanak ismeretlen eredetű adományt, illetve olyan támogatást, amely felismerhetően nem az adományozótól, hanem közvetítőn keresztül érkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását