2024. március 29. - Auguszta

Törvénysértően nyomoztak a szcientológusoknál

A Kúria csütörtökön úgy döntött, törvénysértő volt a nyomozási bírói döntés, amelyben hatályon kívül helyezték a Magyarországi Szcientológiai Egyháznál a házkutatást, motozást és lefoglalást elrendelő rendőrségi határozatot. A Kúria döntésének nincs joghatása a folyamatban lévő büntetőügyre.
2018. május 31. csütörtök 14:11 - HírExtra
 

Az ügy előzménye, hogy Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila 2016. decemberében hatósági eljárást indított a Szcientológia Vallási Egyesület adatkezelése miatt. A NAIH elnöke a hatósági eljárás során beszerzett adatok alapján nem sokkal később ismeretlen tettes ellen feljelentést tett személyes adattal visszaélés, adócsalás, kuruzslás és kiskorú veszélyeztetése miatt, azzal, hogy más bűncselekmények sem zárhatók ki.

A NAIH 2017. októberében lezárta a hatósági eljárást, jogellenes adatkezelés miatt 20 millió forint bírságot szabott ki és átadta a lefoglalt iratokat a Nemzeti Nyomozó Irodának. Az NNI október 17-én elrendelte a házkutatást, motozást és lefoglalást az egyesület Váci úti székházában és ezt másnap végre is hajtották.

A házkutatás ellen panasszal élt a vallási egyesület képviselője, ezt azonban a Fővárosi Főügyészség elutasította. Az elutasító határozat ellen a szervezet jogi képviselője felülvizsgálati indítványt nyújtott be, ennek a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája 2018. február 9-én helyet adott, és a házkutatást, motozást és lefoglalást elrendelő határozatot hatályon kívül helyezte.

A nyomozási bíró arra hivatkozott, hogy az elrendelő határozatban személyes adattal visszaélés miatt indult eljárásról van szó, a nagyobb súlyú kémkedésre csak később történt utalás, az arra utaló adatok a nyomozati irathalmazból nem kerültek elő. Úgy vélte, sérült a szükségesség és az arányosság elve, a hatóság más módon is megszerezhette volna az iratokat, illetve hiányosságként hozta fel, hogy az elrendelő határozat nem utalt arra, hogy milyen bizonyítékok megszerzésére irányult á házkutatás, motozás, lefoglalás.

A nyomozási bíró végzése ellen a legfőbb ügyész nyújtott be jogorvoslati indítványt, arra hivatkozva, hogy az törvénysértő volt. A legfőbb ügyész szerint a lefoglalás kérdésében nem is volt hatásköre a nyomozási bírónak, mivel azt nem ügyész rendelte el, a házkutatás és a motozás elrendelésének pedig megvoltak a feltételei.

A Kúria csütörtöki nyilvános tárgyalásán megállapította, hogy törvénysértő volt a nyomozási bíró végzése, amelyben helyt adott a lefoglalás elrendelése miatt benyújtott felülvizsgálati indítványnak és hatályion kívül helyezte azt. A Kúria egyetértett a legfőbb ügyésszel, hogy a nyomozási bírónak nem volt hatásköre a lefoglalás kérdésében döntenie.

A bíróság szerint mivel feltehetően folyamatos, rendszerszintű volt az egyesületnél az adatgyűjtés- és kezelés, ezért feltehetően a NAIH-vizsgálat óta is keletkeztek adatok, ezeket pedig le kellett foglalni a nyomozáshoz. A bíróság szerint az adatokat máshogyan nem lehetett volna beszerezni, az nem volt elvárható, hogy az egyesület önmaga átadja a bizonyítékokat, így a rendőri intézkedés nem sértette a szükségesség elvét. A Kúria szerint az arányosság elve sem sérült, mivel a házkutatásban nem létezik "kevésbé alapos", és a vallásgyakorlást sem akadályozta a lefoglalás.

A Kúria ítélete jogerős. Az egyesületnél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is folytat eljárást, ebben az ügyben február 15-én tartottak házkutatást az egyház központjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását