2024. május 17. - Paszkál

Ilyen egészségügyi reformért lobbiznak

Az egészségügyi szakmai kamarai kötelező tagság visszaállítása, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megszüntetése és a patikaalapítás felfüggesztése szerepel első lépésként az új kormány egészségügyi tervei között; erről Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára beszélt csütörtökön újságíróknak egy budapesti konferencia szünetében. E javaslatok már a kormány előtt vannak - tette hozzá.
2010. június 10. csütörtök 16:31 - HírExtra
A Világgazdaság című napilap XX. egészségügyi konferenciájának szünetében az államtitkár a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy transzparens feltételeket szeretnének teremteni az átalakításokhoz, amelyekről konkrétumok még nem hangzottak el.

Mint mondta, most még értelmezik, értékelik a miniszterelnök által közzétett gazdasági akciótervet, és ennek mentén készítik el az ágazat akciótervét. Egyúttal megjegyezte, hogy az egészségügyet kiemelt ágazatként kívánják kezelni a jövőben, és mint fogalmazott, véget akarnak vetni a mellébeszélésnek.

A konkrét kérdésekre adott államtitkári válaszokból kitűnt, hogy a rezidensrendelet sokat kifogásolt úgynevezett röghöz kötési passzusát valószínűleg felfüggesztik, és egyfajta ösztönzőrendszert kívánnak bevezetni, hogy a fiatal orvosoknak, rezidenseknek megérje Magyarországon maradni. Úgy fogalmazott: a rezidensekkel baráti egyetértésben tárgyalnak.

A kórházakra vonatkozó, július elsejétől érvényes minimumfeltételekről szóló rendelet kapcsán azt mondta, felfüggesztik a kórházak működőképességének feltételeit veszélyeztető részeit, de a pontos "hogyan-továbbról" a szakmával kívánnak egyeztetni.

Az EBF-fel kapcsolatban elmondta, a felügyeletet szeptemberi hatállyal szüntetnék meg, egyúttal kiemelte, fontosnak tartják a betegjogokat, amely "intézmény" nem fog teljesen eltűnni a jövőben. Ősszel térnek vissza a témára - mondta Szócska Miklós.

A patikaalapítás szabályainak azonnali felfüggesztéséről van szó - tért ki kérdés kapcsán az államtitkár a gyógyszer-gazdaságossági törvényben helyet kapó szabad patikanyitási lehetőségre. A rendeletváltozás nem érinti a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás jelenlegi szabályait - tette hozzá.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés nem érinti az egészségügyet, illetve a tárca alá tartozó országos intézeteket - mondta Szócska Miklós.

A konferencián tartott előadásában az államtitkár azt mondta, az ellátórendszer a fenntarthatóság szélére sodródott, de a jövőben prioritást kell élvezzen, egyben folyamatos egyeztetést ígért az ágazat összes szakmai szereplőjével.

Szócska Miklós a konferencia hallgatóságának azt mondta, vége a "stílusbeli ütéseknek, veréseknek", nyílt kártyákkal kívánnak játszani, továbbá markáns állami felelősségvállalást ígért.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, az Egyetemi Klinikák Szövetsége nevében többek között azt mondta, optimistán tekint az új minisztériumi struktúra elé, amelyben egy minisztérium alá kerül az oktatás és az egészségügy.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a kórházi minimumfeltételekről szóló rendelet kapcsán azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a rendeletet felfüggeszteni nem kell, csak annak szankcióit. Szerinte erősíteni kell az egészségturizmust, hiszen az egészségügy a gazdaság húzóágazata is lehet, amely nem csak "elvesz" a költségvetésből, hanem bevételt is hoz a büdzsének.

Rácz Jenő úgy vélte, az egészségügy meggyógyítása sokba fog kerülni, és fájdalmas lesz.

A konferencián a tervek szerint részt vett volna Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, de halaszthatatlan, hivatalos külföldi útja miatt kénytelen volt lemondani a részvételt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását