2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az oroszok propagandája

Egy "szélsőséges" csoport leleplezéséről számolt be hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a csoport tagjai a hatóság szerint januárban felgyújtották a krími mufti házát és meg akarták félemlíteni az oroszbarát krími tatárokat.
2018. május 21. hétfő 12:46 - HírExtra


Az FSZB szerint a háromfős csoportot Erol Velijev, Musztafa Dzsemilev ukrajnai parlamenti képviselő tanácsadója hozta létre, Refat Csubarov, a krími tatárok medzsliszének az orosz hatóságok által köröztetett vezetőjének utasítására, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) támogatásával. A Harkovban magalakított sejtnek a közlemény szerint Velijev mellett A. Sztyesenko és A. Tretyjakov volt a tagja.

Emirali Ablajev mufti lakhelyét az év elején Molotov-koktéllal gyújtották fel. Az FSZB szerint a gyanúsítottak minden további bűncselekményért 500 dollárt kaptak volna. Sztyesenkót áprilisban fogták el, amikor belépett a Krím területére, hogy ott újabb "provokációkat" készítsen elő a krími örmények, bolgárok, görögök, tatárok és németek rehabilitálására vonatkozó 2014-es orosz elnöki rendelet évfordulója alkalmából.

Az FSZB a három férfi ellen eljárást indított, Velijev és Tretyjakov esetében a gyanúsítottak távollétében.

A medzslisz a 2016-ban történt betiltása előtt elvileg a krími tatárok két és fél évente ülésező "parlamentje", a kurultáj 250 fős végrehajtó szerve volt. Vele szemben 2014-ben, a félsziget Oroszország általi elcsatolása nyomán, létrehozták a Krím elnevezésű régióközi társadalmi mozgalmat, amely kimondta, hogy immár a mozgalom és nem a medzslisz a krími tatárság érdekeinek valós és vitán felül álló képviselője. A testület volt és jelenlegi csúcsvezetőit terroristának bélyegezték.
A Krímet a 2014 márciusában megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el a lépés legitimitását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását