2024. március 19. - József, Bánk
A gigabites hálózatok alkotta GigaVilág a következő években forradalmasíthatja a gazdaságot és a társadalmat, ehhez azonban ösztönözni kell a beruházásokat, hogy a hálózatok alkalmassá váljanak olyan szolgáltatások támogatására, mint a virtuális jelenlét, a kiterjesztett valóság vagy az automatizált élet.
2017. október 28. szombat 08:26 - HírExtra
  Minderről Robert Redeleanu, a UPC Magyarország vezérigazgatója beszélt azon a budapesti sajtóeseményen, amelyen a szuperszélessávú hálózatok gazdasági és társadalmi hatásait vizsgáló legújabb nemzetközi kutatás eredményeit mutatták be. A kutatás kitér arra is, hogy a GigaVil& aacute;g innovációs ciklusa 2025-ig évente legalább 250 milliárd euró közötti hozzáadott értéket generál az európai gazdaság és társadalom számára.

A UPC anyavállalata, a Liberty Global megbízásából az Arthur D. Little tanácsadó cég által elkészített jelentés bepillantást nyújt a jövőbe, kiemelve a gigabites sávszélességű telekommunikációs hálózatok alkotta GigaVilág megjelenésével járó izgalmas lehetőségeket, többek között a robotok asszisztálásával elvégzett távműtéteket, a sportesemények 3D-s, hologramos közvetítését, illetve a felhőkarcolók ablakainak drónok által végzett karbantartását is. Ezeknek az alkalmazásoknak az elterjedése és zökkenőmentes használata a hálózatok szolgáltatásminőségi képességeitől függ majd.

A jövő hálózatainak a folyamatosan bővülő, nagy lefedettségű sávszélesség igényen túlmenően olyan kulcsfontosságú tulajdonságokkal kell rendelkezniük, mint az alacsony késleltetés, a magas megbízhatóság és biztonság, valamint rugalmasnak és az egyedi igényekre szabhatónak is kell lenniük.

A harmadik ciklus



Az elemzés kiemeli, hogy napjainkban lépünk be a „harmadik internetes ciklus” korába, amikor a hálózatok minőségét elsősorban már az adatok rendelkezésre állásának minősége határozza meg. Éppen ezért kulcsfontosságú a jelenleg használt vezetékes és mobil technológiák további fejlesztése mind az optikai, mind a Docsis 3.1 vagy akár az 5G megoldások irányba. Ez biztosíthatja, hogy a szolgáltatók időben felkészüljenek a gigabites sávszélességet igénylő applikációk kiszolgálására és a „negyedik ipari forradalom” kihívásaira.

A kutatás kitér arra is, hogy a nagy sávszélességű hálózatok és intelligens applikációk alkotta GigaVilág innovációs ciklusa 2025-ig évente legalább 250 milliárd euró hozzáadott értéket generál az európai gazdaság és társadalom számára. Minden egyes, a gigabites fejlesztésre költött euró akár nyolcszoros haszonnal térülhet meg az ország gazdasága számára. Az ugrásszerű gazdasági növekedés elsősorban a gigabites sávszélességű hálózatok adottságait kihasználó alkalmazásoknak köszönhető majd, amelyek felgyorsítják az innovációs ciklust, növelik a termelékenységet és új szakmák, üzleti modellek kialakulásához járulhatnak hozzá.

„A GigaVilág kiteljesedésének alapfeltétele a gigabites sávszélességű telekommunikációs hálózatok minél szélesebb körű elterjedése. Az olyan forradalmi megoldások tömeges elterjedéséhez, mint a virtuális jelenlét, a kiterjesztett valóság és az automatizált élet, a piaci és az állami szereplők szoros együttműködésére és kiszámítható szabályozási környezetre – például az iparágat sújtó különadók kivezetésére – van szükség, amely ösztönzi a beruházásokat és tág teret hagy az innovációs ciklusok kiteljesedésének” – mondta Robert Redeleanu, a UPC Magyaror szág vezérigazgatója.

Mindemellett azt is hozzátette, hogy „a Liberty Global hosszútávú befektetései támogatják a Gigabites társadalom fejlődését, amelyben mindenki számára elérhető lesz a nagysebességű internet-hozzáférés. Ezek a fejlesztések jelentős hatást gyakorolnak a világgazdaságra, és büszkék vagyunk a GigaVilág megvalósításában betöltött kiemelt szerepünkre.”
Forrás: Pro Komm
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását