2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szépen nő a cseh gazdaság

Éves szinten 2,7 százalékkal nőtt a cseh gazdaság a második negyedévben, az előző negyedévhez viszonyítva a bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2,5 százalékos volt - közölte a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) kedden Prágában a pontosított adatokat. A negyedéves növekedés az utóbbi húsz évben a legnagyobb.
2017. október 3. kedd 14:53 - HírExtra
 
A statisztikusok szerint a cseh gazdaság erősödéséhez a hazai és a külföldi kereslet növekedése is hozzájárult. A CSÚ adataiból kitűnik, hogy a növekedés gyakorlatilag a cseh gazdaság minden ágazatát érintette. A jó eredményekhez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar, elsősorban a járműipar és az elektromos, finommechanikai műszerek gyártásának erősödése járult hozzá.

Az április-júniusi időszakban a háztartások reáljövedelme 2,6 százalékkal, az egy főre eső jövedelem pedig 2,9 százalékkal emelkedett. Egy cseh háztartás egy főre eső átlagos havi bevétele a második negyedévben 24 596 korona (285 313 forint) volt. Az alkalmazottak havi átlagkeresete 30 603 koronát tett ki, ami éves összehasonlításban 4,4 százalékos emelkedés.

Míg a háztartások kiadásai gyorsuló mértékben emelkednek, addig a megtakarítások növekedése lassúbb, 10,9 százalékos volt a második negyedévben éves összehasonlításban.

Az első negyedévben a GDP növekedése éves szinten 3 százalékos volt. A tavalyi év utolsó negyedéhez viszonyítva a növekedés 1,5 százalékot tett ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását