2024. március 29. - Auguszta

Bankadóval ikszeltetne

A banki különadó bevezetését javasolja választási programjában a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a jelenlegi hárompárti kormánykoalíció legerősebb pártja - közölte Bohuslav Sobotka kormányfő, pártelnök kedden Prágában sajtótájékoztatón.
2017. február 14. kedd 15:11 - HírExtra
Csehországban az idén, nagy valószínűséggel októberben, képviselőházi választást tartanak.

A javaslat a bankok aktívumainak nagyságától függően négy adósávval számol. A legmagasabb, 0,3 százalékos adósáv azokra a bankokra vonatkozna, amelyek eszközállománya meghaladja a 300 milliárd koronát. A legalacsonyabb, 0,05 százalékos adósáv pedig az 50 milliárd koronánál kisebb mérlegfőösszegű pénzintézetekre vonatkozna.

A jobboldali ellenzéki pártok azonnal bírálták az elképzelést, s azt hangsúlyozták, hogy az új adók bevezetése helyett inkább az adórendszert kellene egyszerűsíteni.

Egyszerüsíteni kellene inkább

A szabályok szerint a bankadó eddig nem függött a pénzintézetek nagyságától. Az új rendszer szerint az államkassza évente több mint 11 milliárd korona (125,5 milliárd forint) bevételi többlethez jutna.



Bohuslav Sobotka felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió tagállamainak többségében, összesen 15 országban van banki különadó.

Közféra? Bankok?

"Szeretnénk, ha a bankok nagyobb mértékben vennék ki részüket a közszféra finanszírozásából.

Jelenleg nincs megfelelő mechanizmusunk, amely megakadályozhatná a bankok nyereségének külföldre áramlását" - jelentette ki a miniszterelnök. Közlése szerint 2000 óta összesen 460 milliárd korona folyt így el Csehországból külföldre.

Csehországban 2016 végén összesen 45 bank működött. Öt banknak - Ceská sporitelna, Komercní banka, CSOB, UniCredit Bank, Raiffeisenbank - volt 300 milliárd koronánál nagyobb eszközállománya. A cseh bankszektor teljes eszközállománya a jegybank kimutatása szerint 5900 milliárd koronát tett ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását