2022. január 28. - Károly, Karola

Juj, de jó lesz Zalában!

Zala megyében színes programkínálattal, mesterség-bemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal várják a látogatókat a népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák hétvégéjén.
2017. március 29. szerda 15:09 - HírExtra
 
Péntektől vasárnapig megnyílnak az alkotóházak, a műhelyek kapui, a mesterek a népi kézművesség egész sorát bemutatják.

A kézművesség összekovácsol mottó jegyében szervezett országos programsorozat célja, hogy a látogatók megismerjék a műhelyekben zajló munkát és ezen keresztül a helyi kézművesség hagyományait és értékeit - mondta el a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek.

Prokné Tirner Gyöngyi hozzáfűzte: műhelygalériák és az alkotóházak a tradicionális népi kézművesség megőrzésének, továbbadásának, valamint megújításának a helyszínei.

Zalaegerszegen a Gébárti-tó partján emelt Kézművesek Házában három napon át változatos programokkal várják az érdeklődőket: a látogatók betekintést nyerhetnek a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységébe, az alkotóközösségek (bőrtárgykészítő-, fazekas és kosárfonószakkör) nyitott foglalkozásokon mutatkoznak be. Pénteken Életük a népművészet címmel nyílik vitrinkiállítás Kovács Zoltánné hímes tojásíró és Kovács Zoltán faműves munkáiból. A népi iparművész faragott tárgyaiban megjelenik a nyugat-dunántúli pásztorművészet jellegzetes díszítő technikája, a spanyolozás.

Szombaton Gömöri János soproni régész a kovácsművesség nyugat-dunántúli hagyományairól tart előadást. A további programok a húsvéti-ünnepkörhöz kapcsolódnak: a hímes tojásokat Mura-menti és Keszthely környéki minták alapján díszítik majd.

Keszthelyen a Népművészeti Alkotóházban Kovács Zoltánné népi iparművész segíti hímes tojások díszítésében. A programsorozat keretében kiállítás nyílik az alkotóházban működő szakkörök alkotásaiból. A munkabemutatóval egybekötött előadáson a kéregedény készítés hagyományairól, valamit a mai felhasználási lehetőségeiről esik szó. Egy másik előadás témája a Kis-Balaton környéki népviselet, a viselethez tartozó díszes főkötő, a "gyöngyös necc" lesz.

A keszthelyi Kályhák Házában Szalai Imre kályha-makett kiállításra és fazekasműhelybe invitálja a látogatókat.

Az országos programsorozathoz a népi kézműves műhelyek is csatlakoztak: Zalaszentbalázson Takács István kovácsműhelyében damaszkolt késpenge készül, míg Lentiben Hácskó Imréné a hetési szőttes hagyományait, jellegzetes mintáit mutatja be. Aki kedvet kap, akár szövőszékbe is ülhet és kipróbálhatja a mesterség fogásait.

Zalaszentgróton Csiszár Tibor a kovácsműhelyét nyitja meg a látogatók előtt. Csiszár Tiborné műhelyében perecek sülnek, emellett a vendégek betekintést nyerhetnek a tojáskarcolás, mézeskalács-készítés és díszítés rejtelmeibe.

Alsópáhokon a Sártekerő Fazekasműhelyében Czibor Imre az agyagedény készítés folyamatát mutatja be. A látogatóknak agyagozáskor lehetőséget ad a saját elképzeléseik megvalósítása is, vagyis arra, hogy fantáziájuk alapján alkossanak agyagedényeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását