2024. március 29. - Auguszta

Hatalmas slamasztikában a volt szoci városvezetők

Ha nem lenne takargatnivalója, nem rejtőzködne, eljött volna az Országgyűlés gazdasági bizottságának az OLAF-jelentést tárgyaló ülésére Gy. Németh Erzsébet, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának korábbi vezetője, valamint Horváth Csaba és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes - jelentette ki Bánki Erik, a testület fideszes elnöke újságírók előtt kedden a Parlamentben, ahol a bizottság az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásról készült jelentése kapcsán hallgatta volna meg a volt szocialista városvezetőket.
2017. február 28. kedd 17:57 - HírExtra
A három meghívott jelezte, hogy nem kívánnak részt venni a gazdasági bizottság ülésén - közölte Bánki Erik.

Úgy fogalmazott: a távolmaradást azért is meglepőnek tartja, mert nagyon fontos információk vannak náluk, amelyek segítenének, hogy tisztán láthassanak abban, minden idők legnagyobb korrupciós botránya milyen közpénzek eltüntetéséhez vezetett, a metrópénz milyen MSZP és SZDSZ közeli vállalkozókhoz vándorolhatott, és ebben milyen felelőssége volt a politikusoknak.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára kijelentette: 166 milliárd forintot loptak el a magyar és az európai adófizetőktől, és lehet, hogy még további 59 milliárd forint bírsággal is szembe kell néznie az országnak. A baloldali politikusok, akik ezt meg tudnák akadályozni, hiszen minden információval rendelkeznek, bojkottálják azt a munkát, amelyet a gazdasági bizottság keretében az Országgyűlés folytat - hangsúlyozta.

Megtehetik...?

Bánki Erik közölte: az, hogy a meghívottak nem jöttek el a bizottsági ülésre, azt mutatja, hogy nemcsak nem akarnak együttműködni, hanem a kényes kérdésekre nem kívánnak a nyilvánosság előtt válaszolni.

A bizottság nem adja fel, hogy megtudjon minél több részletet erről a korrupciós botrányról. Folytatják a meghallgatásokat, jövő hétfőre Tarlós István főpolgármestert hívták meg, aki elfogadta a meghívást - mondta el a testület elnöke.

"Megették" a pénzeket

Felidézte: amikor a metrópénzeket "eltüntették", Tarlós István a főváros Fidesz-KDNP frakciójának vezetője volt, és kezdeményezte, szakítsanak azzal a káros gyakorlattal, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatásköréből minden érdemi döntést kivonva a BKV-hoz telepítsék a metróberuházással kapcsolatos döntéseket és szerződéskötéseket.

Ezt sem Gy. Németh Erzsébet, sem Horváth Csaba, sem Hagyó Miklós, sem Demszky Gábor nem szavazta meg, ezzel megakadályozták, hogy a szerződések nyilvánosságra kerülhessenek - emelte ki. Bánki Erik úgy fogalmazott: nem tették volna ezt, ha nem lett volna takargatnivalójuk.

Borsot az orr alá - megazelmúltnyolcév


Csepreghy Nándor hangsúlyozta: a kormány támogatja a nyomozó hatóságok és a parlament munkáját. Minden rendelkezésükre álló dokumentumot átadtak az ügyészségnek, a rendőrségnek, az OLAF pedig ennél több dokumentumot nyújtott át a bűnüldöző szerveknek.

A kormány folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt, illetve az Országgyűlést, hogy állnak a tárgyalások az Európai Bizottság és Magyarország között minden idők legnagyobb korrupciós ügyében, a metróügyben - jelentette ki az államtitkár.

A kormány január 12-én közölte, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 166 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházásánál tavaly lezárult, négyéves vizsgálatában. A dokumentum alapján egyebek mellett csalás, hivatali visszaélés, vesztegetés, hűtlen kezelés gyanúja merült fel, az észrevételek egy kivételével a 2005 és 2009 közötti időszakra vonatkoznak. A kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság 59 milliárd forint visszafizetésére kötelezheti Magyarországot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását