2022. december 5. - Vilma

Bírságból sosem elég: 6,4 milliónál tartunk

Eddig 6,4 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális ellenőrzésen 62 esetben, és több mint 15 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
2016. december 19. hétfő 14:31 - HírExtra
 

Zsigó Róbert a részeredményeket ismertetve elmondta: országosan 2125 ellenőrzést tartottak, leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó szabálytalanságot találtak, az összes ellenőrzés 2,8 százalékában.

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is december 1. és 31. között zajlik az ország területén.

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a megyei, járási kormányhivatalok szakemberei végzik, kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, az italokat. Az ellenőrök karácsonyi rendezvényeket, vásárokat, piacokat is ellenőriznek.

Ismertetése szerint 251 ellenőrzés élelmiszert előállító helyen, 922 élelmiszer forgalmazásban, 345 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Javulást mutat a dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságok aránya is, eddig hat alkalommal kellett az élelmiszert előállító létesítmény tevékenységét korlátozni.

Nem meglepő

Nőtt viszont a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő miatt a forgalomból kivont termékek aránya az előző évhez képest - mondta.

Zsigó Róbert közölte: több mint 10 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, ezek 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból, 15,9 tonnát. A piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt 5 magyar és 9 külföldi szaloncukor tételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint 200 ezer forint értékben.

Az állatszállítások ellenőrzésének eredményeiről elmondta: országosan 607 szállítmányt vizsgáltak, szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok, így eddig nem szabtak ki bírságot sem. Az élőhal szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzésekről közölte, hogy 197 forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 eset miatt szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását