Bírságból sosem elég: 6,4 milliónál tartunk

Eddig 6,4 millió forint bírságot szabtak ki a téli szezonális ellenőrzésen 62 esetben, és több mint 15 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Zsigó Róbert a részeredményeket ismertetve elmondta: országosan 2125 ellenőrzést tartottak, leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó szabálytalanságot találtak, az összes ellenőrzés 2,8 százalékában.

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is december 1. és 31. között zajlik az ország területén.

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a megyei, járási kormányhivatalok szakemberei végzik, kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, az italokat. Az ellenőrök karácsonyi rendezvényeket, vásárokat, piacokat is ellenőriznek.

Ismertetése szerint 251 ellenőrzés élelmiszert előállító helyen, 922 élelmiszer forgalmazásban, 345 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyi évhez képest csökkent a higiéniai hiányosságok, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya. Javulást mutat a dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságok aránya is, eddig hat alkalommal kellett az élelmiszert előállító létesítmény tevékenységét korlátozni.

Nem meglepő

Nőtt viszont a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő miatt a forgalomból kivont termékek aránya az előző évhez képest - mondta.

Zsigó Róbert közölte: több mint 10 ezer hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, ezek 3,8 százalékát kellett kivonni a forgalomból, 15,9 tonnát. A piacokon a lejárt minőségmegőrzési idő miatt 5 magyar és 9 külföldi szaloncukor tételt kellett kivonni a forgalomból, 169 kilogrammot, több mint 200 ezer forint értékben.

Az állatszállítások ellenőrzésének eredményeiről elmondta: országosan 607 szállítmányt vizsgáltak, szabálytalanságot nem találtak a hatósági állatorvosok, így eddig nem szabtak ki bírságot sem. Az élőhal szállítmányoknál 18 esetből egynél találtak állatvédelmi szabálytalanságot az ellenőrök.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzésekről közölte, hogy 197 forgalmazó 515 tételét vizsgálták, 33 esetben találtak többségében nyomon követhetőségi, minőségi hibát, és 32 eset miatt szabtak ki 3,8 millió forint bírságot, 14,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.
Forrás: MTI