2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Óvatosan! Hamis levelek az MNB nevében

Ismeretlen csalók hamis tartalmú megtévesztő elektronikus leveleket küldtek ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevében, és így próbáltak magyar magánszemélyektől személyes adatokat, pénzt kicsalni. Az MNB semmilyen alkalommal nem küld ki ilyen tartalmú leveleket - figyelmeztet a jegybank csütörtöki közleménye.
2016. december 1. csütörtök 09:36 - HírExtra
 

A jegybank ügyfélbejelentésekből értesült arról, hogy ismeretlen személyek az elmúlt napokban az MNB nevében angol és magyar nyelvű, a jegybanki logóhoz és fejléces papírhoz hasonló jelzetekkel ellátott e-maileket küldtek magánszemélyeknek.

A tájékoztatás szerint a levelek az úgynevezett "419-es vagy nyugat-afrikai csalás" kategóriájába tartoznak. A feladókat a levélben arról értesítették, hogy rövidesen nagy összegű pénzt, ebben az esetben egy afrikai ingyenes lottón nyert nyereményt kapnak.

Az átutalás feltételeként azonban személyes adatokat tartalmazó dokumentumok, illetve különböző címeken - a mostani esetben például "afrikai kormányzati és bankadó" - felszámított költségek megküldését kérik rövid határidővel. Az üzenetekre gyanútlanul válaszolókat azután adataik, pénzük kicsalása révén károsítják meg.

Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők. A jegybank azt javasolja, hogy semmiképp ne válaszoljanak ezekre az üzenetekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását