2024. május 2. - Zsigmond

Lezárult a Benedek-nyomozás

A Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség iratismertetéssel lezárta a hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt egy pákozdi ingatlan művelésből való kivonása miatt indított nyomozást - közölte az MTI-vel hétfőn a Fejér Megyei Főügyészség szóvivő.
2008. június 9. hétfő 20:43 - Hírextra
Várhomokiné Rabi Noémi közleménye szerint "a gyanúsítottak a nyomozás során keletkezett iratokról másolat kiadását kérték, amely megtörtént. Ennek függvényében előreláthatóan sor kerül bizonyítási indítványok előterjesztésére, amelyről az ügyészségnek döntenie kell."

"Bizonyítási indítványok, észrevételek megtétele esetén a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészségnek döntést kell hoznia arról, hogy ezek alaposak-e. Mindezek alapján dönt a nyomozás folytatásáról, vagy arról, hogy a már rendelkezésre álló bizonyítékok értékelésével az érdemi döntés az ügyben meghozható-e?" - olvasható a közleményben.

A nyomozás hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt indult Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az agrártárca korábbi szakállamtitkára és további három gyanúsított ellen.

Az eljárást egy 202 hektáros pákozdi ingatlan művelésből való - nem a jogszabályoknak megfelelően történt - kivonása miatt indították.

A határozatot a székesfehérvári földhivatal 2006. decemberében hozta. A Fejér Megyei Főügyészség jogszabálysértés miatt óvott, amit a földhivatal nem fogadott el.

A megyei főügyészség ezért tavaly februárban a határozat hatályon kívül helyezésére nyújtott be keresetet a Fejér Megyei Bírósághoz, s a bíróság a keresetnek helyt adva, hatályon kívül helyezte a földhivatal óvást elutasító határozatát.

Az eljárás során merült fel annak a gyanúja, hogy a földhivatal az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására hozta meg a határozatát, ezért a főügyészség hivatali visszaélés bűntett gyanújával elrendelte az ügyben a nyomozást.

A szóban forgó ingatlant - amely korábban katonai lőtér, a II. világháború idején pedig front terület volt, - csak a Nemzeti Földalaphoz kerülését követően minősítették mezőgazdasági hasznosítású területté.

Még az átminősítést megelőzően vásárolta meg egy székesfehérvári vállalkozó azért, hogy ott üdülőfalut és golfklubot létesítsen. Ahhoz azonban - mondta el az MTI-nek a magát megnevezni nem kívánó tulajdonos - egy általa már elkészített felmérés alapján, el kellett volna végezni a lőszermentesítést és ki kellett volna cserélni a felső földréteget.

Ezért kérte, hogy ideiglenesen, a mentesítés idejére vonják ki a földdarabot a mezőgazdasági művelés alól.

Mint az MTI korábban megírta, Benedek Fülöp májusban közleményben jelentette ki: a lelkiismerete tiszta, jogsértést nem követett el, egy hatósági ügy körülményeiről hallgatták ki. A gyanúsítás ellen panasszal élt, de azt a megyei főügyészség elutasította. A döntés ellen a Legfőbb Ügyészséghez fordult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását